Druhý dubnový výlet: Martínkovský vrch a Maria Rast am Stal

 


Jelikož jezdím pracovat do Rakouska většinou o víkendech, nemám tak možnost jezdit s dětmi na výlety, jako dřív. Využívám proto každý volný den, klidně i dopoledne nebo pár hodin dopoledne. Mimochodem, i tohle byl důvod, proč jsem se rozhodla v Rakousku skončit a dál pracovat na volné noze. :) teď ale zpět ke druhému výletu v dubnu. Vyrazili jsme na Martínkovský vrch, kde stojí úžasný kostelík Maria Rast am Stal

Martínkovský vrch najdete kousek za Vyšším Brodem. Ten samozřejmě stojí sám o sobě za návštěvu. Je tam nádherný cisterciácký klášter a v jeho areálu i Poštovní muzeum. Tam jsme ještě nebyli, ale brzy to napravíme. Možná už v květnu. :)

Za Vyšší Brod jsem dojela autem, kam až mi ukazovala navigace. Cca 2 km. Auto jsem zaparkovala na poměrně velkém placu, který však byl do kopce. Naštěstí mám dobré brzdy a auto nikam nepopojelo. :D
Odtud jsme se vydali po červené turistické značce vzhůru do kopce. Cesta nebyla dlouhá, ale stále stoupala. Délka něco málo přes 1 km vedla nejprve po štěrkové cestě, kam na povolení projede i auto. Pak se ale začala zdvíhat lesem do prudkého kopce. 
Výstup nám dal sice trochu zabrat a pěkně jsme se zadýchali, ovšem za tu krásu to stálo. 
Maria Rast am Stal je poutní místo. Dá se k němu jít rovnou pěšky z Vyššího Brodu, po křížové cestě lemované kapličkami. Já úmyslně zvolila cestu kratší, protože jsme neměli tolik času. 
Myslím, že fotky jasně dokazují, jak nádherné a výjimečné toto místo je. 



Venkovní kazatelnu jsem viděla takto poprvé...






























Vzala jsem na výlet i svou detektivku Krvavý náhrobek :)









Na tohle místo se určitě vyprávíme znovu, jen vyzkoušíme cestu podél kapliček. Chystám se tím směrem brzy ještě jednou, jen trochu bokem. Zaujaly mě tam totiž ještě Wolfgangovy vodopády. 

Mějte krásný duben :)

Vaše Sabina 

Komentáře

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)