Recenze: Karin Novotná – Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech

 

Zrnka temnoty od nakladatelství Golden Dog je edice krátkých příběhů – povídek a novel, které mají maximálně 150 stran a slupnete je jako malinu za jeden večer. Je to skvělé odpočinkové čtení, které obsahuje hororové příběhy, co vás chytnou na první dobrou. V létě se mi dostalo do rukou první „zrnko“ – Pomiluj smrt od Veroniky Fiedlerové a já byla nadšená. Tentokrát jsem vyzkoušela mně zatím neznámou autorku – Karin Novotnou a její novelu Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech. Jak se mi líbila?

O čem je příběh Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech

Rebeka je dvanáctiletá dívka, která má rozštěp rtu a kvůli tomu je věčně terčem posměchu a šikany hloupých spolužáků. Žije si ve svém vlastním světě, který tvoří knihy a jejich příběhy. Kamarády nemá. Snad jen jeden spolužák by o ni stál, ale ona už moc lidem nevěří. Jednoho dne se po škole zastaví na hřišti, kde se setká s podivnou holčičkou. Nela má Downův syndrom, ale v tom její podivnost netkví. Nela dokáže komunikovat pomocí myšlenek, aniž by otevřela pusu a něco řekla. Varuje Rebeku před blížící se bouřkou a okřídlenými tvory, kteří se skrývají v bouřkových mračnech. Brzy přichází bouřka, která s sebou přináší neobvyklé množství můr a také dalších okřídlených tvorů. Velikých a krvelačných. Jenže tyto tvory nevidí každý. Nela ano. A nyní je vidí i Rebeka.

Můj názor

Věk hlavní hrdinky mě zpočátku trochu zarazil. Říkala jsem si, zda je kniha opravdu pro dospělé, nebo spíše pro mladé čtenáře. Odradit mě to samozřejmě nemohlo, protože já ráda čtu i dětské knížky. Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech jsou však primárně pro dospělé čtenáře, i když děti cca od těch 12 let si je klidně mohou přečíst také.

Karin Novotná píše úžasně. Její příběh je citlivý a empatický. Skvěle popsala pocity Rebeky, jako utlačované a šikanované dívky a snad ještě lépe se vžila do postavy Nely. Příběh nepostrádá napětí, které graduje postupně. To, co se zpočátku zdá jako lehké strašení se brzy zvrhne v boj o holý život. Líbilo se mi, že zpočátku nikým nepochopená Beky postupně získala pozornost nejen několika přátel, ale i rodiny. Otec, který byl ke všemu nejprve – logicky – velmi skeptický a nevěřil, že je něco takového možné, ji pak podporoval, jak mohl. V knize se tak objevuje zlo, ale i to dobré.

Celkově se jedná o jednoduchý příběh, který je dobře pochopitelný. Nemusíte tápat, co jsou sny, vzpomínky, bludy atd., jak to někdy v hororech bývá. To se mi líbilo. Karin píše přímočaře a čtivě a knížka mě chytla od prvních stránek. To také dokazuje, že jsem chtěla jen mrknout, jak se mi bude číst s tím, že ji dočtu další večer. A místo toho jsem se okamžitě začetla a slupla ji během hodiny a půl.

Zrnka temnoty se díky příběhu Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech rozšířila o další kousek a v mém případě rozhodně ne poslední. Chci si postupně pořídit celou řadu. Tak, jako jiní čtou Harlequinky jako romantické jednohubky, tak já chci číst Zrnka temnoty. Jsou to takové „Harlequinky pro hororové fanoušky“ :D A jsou skvělé!

Hodnocení: 5/5

Za knížku Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech moc děkuji nakladatelství Golden Dog a jejímu „šéfovi“ Martinu Štefkovi. Za skvělý příběh pak Karin Novotné.

Knihu můžete koupit u dobrých knihkupců, ale já doporučuji přímo stránky Golden Dog. Já si tam jejich knížky průběžně nakupuji v různých super akcích.

Komentáře