Recenze: Graham Masterton a Karolina Mogielska - Pan Nikdo

 


Mám pro vás další recenzi na knížku že skvělé série Zrnka temnoty od nakladatelství Golden dog. Tentokrát jsou autory vynikající Graham Masterton a začínající spisovatelka Karolina Mogielska. PanNikdo je její knižní prvotina a podle mě se jedná o velmi zdařilou novelu.

O čem je kniha Pan Nikdo

Autoři se v tomto tenkém dílku pustili do problematiky, se kterou se v poslední době v knihách setkávám celkem často. Se špatným chováním mužů k ženám, agresivitou, ponižováním a shazováním na nulovou úroveň. Hlavní hrdinkou je Anna, která se po dlouholetém ukončeném vztahu znovu zamilovala. Do muže pod svou úroveň, nevzdělaného hrubého zedníka. I když ji rodiče varovali, ona měla růžové brýle. Brzy však poznala, jak moc se v novém partnerovi mýlila. Ponížená a zrazená, poté, co ji muž dokonce uhodil, utíká na venkov k babičce Jance, které se svěří. Ona jí na oplátku vypráví, jak i ona byla kdysi zrazená a jak se svému milému pomstila. Anna zatouží dát svému muži také pocítit chování, jaké uplatňoval on vůči ní a potrestat ho. Chce, aby se cítil jako pan Nikdo. Netuší, že Matka Boží Hromniční, k níž se upne, ve skutečnosti ukrývá temnou sílu a že se její přání může snadno zvrtnout.

Můj názor

Novelu Pan Nikdo jsem opět slupla jako malinu, za jediný večer. Byla zajímavá a napsaná velice čtivě. Nemůžu však říci, že bych se u ní bála. Některé situace z Annina života by podle mě snesly klidně více stránek. Autorka prolétla Annino soužití s manželem tryskovou rychlostí. Vysvětlila sice, co všechno Anně provedl, ale na to, aby se Anna rozhodla pro pomstu, to podle mě bylo málo. Já sice chápu, co musela prožívat, ale nejsem si jistá, zda by to tak cítil čtenář, který to nikdy nezažil na vlastní kůži.

Co se mi hodně líbilo, byla zápletka kolem Matky Boží Hromniční a jejího temného tajemství. Autorku hodně zajímají legendy, což v tomto dílku dokázala. Zajímavá byla i spojitost mezi křesťanstvím a pohanskými rituály, obzvlášť, když je děj zasazen na polský venkov, kde je náboženství velmi silné.

Děj, a především vyvrcholení celého příběhu, bylo hodně předvídatelné, takže pokud chcete napětí, tady si ho moc neužijete. Vzhledem k tomu, že novelka má jen přes 80 stran, se to dá pochopit. Myslím, že příběh má velký potenciál a kdyby jej autorka rozpracovala na mnohostránkový román, byl by skvělý.

Píšu "autorka", protože Pan Nikdo je především dílo Karoliny Mogielske. Graham Masterton zde působil spíše jako mentor, který ji při psaní vedl. Alespoň jsem to tak pochopila.

Pan Nikdo je skvělá oddechovka pro ty, co chtějí neromantické, trochu hororové čtení založené zčásti na psychickém rozpoložení postav a zčásti na mytologii a legendách.

Hodnocení: 77 %

Za knihu Pan Nikdo moc děkuji panu Štefkovi a nakladatelství Golden dog, na jehož stránkách ji můžete koupit. Když se dobře trefíte, tak i za velmi výhodnou cenu.

A komu Zrnka temnoty učarovala jako mě, tak doporučuji jejich výhodné předplatné.

Komentáře

  1. Zdálo se mi to jako docela zajímavé téma, ale věci s mytologií a legendami moc nemusím, takže za mne asi ne...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)