Audiokniha Les v domě - Nejlepší dílo Aleny Mornaštajnové

 


Nedávno jsem zveřejnila po dlouhé době audio-knižní recenzi. A rozhodně to nebyla poslední, kterou vám sem přidám. Krátce poté jsem si poslechla naprostou pecku – nejnovější knihu Aleny Mornaštajnové - Les v domě. Lákala mě i v papírové podobě, ale pak jsem si poslechla audio-ukázku a neodolala jsem. Pokud vás láká také, připravte si kapesníky s možná i kbelík na zvracení. Tohle je totiž hodně silné kafe. 

 O čem je audiokniha Les v domě

Knihu – audioknihu vypráví hlavní hrdinka. Dívka – cácora, která vyrůstá ve velmi zvláštní rodině. Jen s matkou, která o ní nejeví velký zájem, spíš jen neustále dává najevo, jaký je chudák a jak je pro ni dítě přítěží. Stejně se k dívce chová i babička. Ostatně u babičky s dědou v domě dívka žije. Ona a matka v patře, babi a děda v přízemí. Babička působí jako generál a všichni musí poslouchat. Dokonce i děda, který se však čas od času vzepře, nebo zkrátka nechá "babku vykecat" a jde si po svém. Zdá se, že miluje jen svého starého smrdutého psa. 

Prostředí, v němž dívka vyrůstá, se od počátku zdá jako naprosto tragické. Dítě roste bez pocitu lásky a souznění, s vědomím, že je všem jen na obtíž a že se neměla vůbec narodit. Přesto ji někdo má rád. Jen úplně jinak, než je vhodné. Naopak. Je to příšerné, nechutné a odporné…

 

Můj názor:

Tak tohle byl naprosto bravurní kousek. Téma, kterého se kniha týká, už se sice v několika knižních zpracováních objevilo a už jsem pár takových kusů četla, ale způsob, jakým jej zpracovala Alena Mornaštajnová je naprosto skvostný. Z pohledu dítěte se zdá vše mnohem víc bolavé a temné. Máte chuť tu rodinu vyhledat, zmydlit je všechny na hromadu a dívku vzít k sobě a zahrnout ji láskou, kterou nepoznala. Ukázat jí, co je to teplo domova a láskyplná náruč rodičů.

Tahle kniha (v audioknižní podobě o to více) ve vás vyvolává ohromné vlny emocí. Budete ve vás vřít vztek, zloba, bezmoc, smutek a beznaděj. 

Kolem novinky Les v domě se roztočil kolotoč nehezkých informací, že Alena Mornaštajnová příběh ukradla. Faktem je, že to je i důvod, proč jsem po knize nesáhla hned, jak vyšla. Neviním autorku z téhož. Jako spisovatelka jsem přesvědčená, že je na každém autorovi, kde se inspiruje. A jelikož příběh zpracovala úplně neskutečně skvělým způsobem, naprosto si mě získala. Konec byl sice od poloviny předvídatelný a já jen čekala, kdy se vše provalí, ale to mi nevadilo. Od začátku totiž víte, že v téhle rodině je toho špatně mnohem víc, než dívka vypráví. Ale stejně mě závěr dostal na kolena. 

 

Svým zpracováním a pojetím mi Les v domě hodně připomínal knihy Petry Soukupové a trochu Petry Dvořákové, které čtu moc ráda. Možná i proto je to kniha od Aleny Mornaštajnové, která se mi líbí ze všech nejvíce. A možná za to může i vynikající přednes a celková interpretace v podání Ivany Uhlířové.

 

Lesv domě rozhodně není žádná oddechovka. Je to kniha, která vás zvedne ze židle a zacloumá s vámi. A bylo by fajn, aby ji četlo nebo slyšelo co nejvíce lidí. Možná bychom se pak kolem sebe dokázali lépe dívat a nedělo by se tohle ve více rodinách. 

 

Za audioknihu Les v domě moc děkuji vydavatelství OneHotBook, které ji vydalo, a Audiolibrix, přes jejichž aplikaci jsem ji poslouchala.

Na Audiolibrix si ji také můžete zakoupit a stáhnout si ukázku zdarma. Přesně tu ukázku, která mě přesvědčila, že si chci poslechnout celou audioknihu. 

 

Komentáře