Recenze: Pražský (k)rok Kláry Hášové vás provede netradičními i známými místy hlavního města

 

Dlouho tu nebyla žádná knížka, která by dávala tipy na výlety. Tentokrát to napravím, a to nádhernou publikací fotografky a instagramerky Kláry Hášové - Pražský (k)rok. Provede vás místy, která jsou notoricky známá, ale i těmi, na která se málokdo z nás podívá, obzvlášť, pokud nejste Pražáci. To pak vyhledáváme místa spíše známá a krása Prahy nám ve skutečnosti uniká. Autorka nám díky svým fotografiím i textům ukáže, že Praha má neskutečně mnoho tváří i příběhů a odhalí nám mnohé z nich. 


O čem je knížka Pražský (k)rok

Název Pražský (k)rok je zvolen velmi příhodně. Krok za krokem nás autorka provádí Prahou a vypráví její příběhy - někdy známé, jindy méně. Nechybí ani její vlastní dojmy z různých míst a událostí. Písmenko "k" je v závorce proto, že článků - kapitol je celkem 52, tedy stejně jako týdnů v roce. Tuto knížku můžete zhltnout za jedno odpoledne na posezení, nebo si ji nechat jako inspiraci na courání Prahou a každý týden si přečíst jeden článek a na popisované místo se vypravit. 

Autorka píše a fotí na svůj Instagramový účet, který je mimochodem velmi krásný a pokud to dosud neděláte, určitě jej sledujte. Díky tomu jsou i texty v knížce psané jako delší příspěvky na Instagram, i se smajlíky a obrázky, které text doplňují. Tím je knížka zvláštní a zároveň zábavná. U každého článku je vždy jedna velká fotografie a druhá menší, v rámečku připomínajícím fotku z Instagramu. 



Jak se mi knížka líbila

Moc! Opravdu jsem si ji neskutečně užila. Myslela jsem, že to bude další z populárně zábavných publikací o Praze, které mi ukážou zajímavá místa, ale dostala jsem mnohem víc. S autorkou jsem se podívala na Prahu velmi netradičně - hodně článků a fotek je z pražských věží a přiznávám, že jsem až dosud v Praze na žádnou nevystoupala. Budu to muset napravit, protože to rozhodně stojí za to. Díky autorce jsem poznala i spoustu krásných zahrad a zelení oplývajících míst a dozvěděla se i plno zajímavostí o pověstech a dějinách Prahy. Jako historička beru tyto informace s rezervou, ale pokud se chcete dozvědět úplné základy, je knížka dostačující. Podstatný je v ní hlavně pohled a dojmy samotné autorky. Máte totiž pocit, že se tou Prahou couráte s ní, tu a tam se zastavíte na kávu, svařák nebo Aperol a ona vám vypráví, co sama ví a zná. 

Knížka Pražský (k)rok mě doslova nadchla, svým pojetím, fotografiemi i texty. Je to příjemná letní oddechovka, ke které se budu vracet - hlavně až zase vyrazím objevovat krásy Prahy. 


Knížku vydalo nakladatelství Grada, kterému moc děkuji za recenzní výtisk, jež bude mít v mé knihovně čestné místo. Vy ji můžete na stránkách nakladatelského domu Grada koupit, stejně jako u všech dobrých knihkupců. 


Vaše Sabča :)

Komentáře

  1. Sabčo, díky za tip. Já jsem sice pražská, ale myslím, že v knize najdu spoustu míst, kde jsem ještě nebyla. Člověk se často pohybuje po stejných trasách a o místech "za rohem" nic netuší.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)