Recenze - Audiokniha - Veronika Hurdová a její Božidara

 

Literární tvorba Veroniky Hurdové alias Krkavčí matky mi není neznámá. Nečetla jsem od ní sice vše, ale já i děti milujeme její audioknihy Agnes a zakázána hora a druhý díl Agnes a ostrov stínů. Jsou to sice knihy určené dětem, které si užijí především dobrodružný příběh a krásné vyprávění Veroniky Khek Kubařové a Hynka Černáka jako Ducha hory, dospělí si zase své najdou především v hlubokých myšlenkách ukrytých uvnitř příběhu. Už z toho důvodu jsem se na audioknihu Božidara těšila jako na vánoční dárky. Dokázala má očekávání naplnit? 



O čem je audiokniha Božidara

Božidara, Růženka, které se říká Rosie a Milada. Tři ženy, tři generace. Veronika Hurdová vypráví příběh tří žen, které jsou každá úplně jiná. Božidara - babička, si žije poklidným životem v domku na vsi, z dlouhé chvíle kouří trávu, kterou si sama pěstuje, roznáší po vsi bylinky a masti a provozuje soukromou nelegální knihovnu v zahradním domku. Milada, její dcera, je žena sepjatá pravidly, která nutí dodržovat i dceru Rosie. Práce, škola, zdravá strava. Povinnosti, které se musí dodržovat. Život své matky nechápe. A Rosie, studentka gymnázia, se hledá a plácá se přitom ve všech těch "musíš" a "nesmíš". Touží se od všeho odtrhnout, udělat si v hlavě pořádek a zjistit, co vlastně od života chce. Jednoho dne se rozhodne a místo do školy zamíří za babičkou, aniž by matku informovala. Božidara se neptá, proč vnučka přijela. Nezajímá ji, proč nechodí poslední týden před prázdninami do školy. Ví, že když bude vnučka chtít, řekne jí to sama. 


Můj názor:

Na audioknihu Božidara jsem se moc těšila. Na rozvolněné vyprávění, které je Veronice Hurdové vlastní, i na plno hlubokých myšlenek a zajímavých názorů, kterými se dílo jen hemží. Audioknihu namluvila Valérie Zawadská svým hlubokým chraplavým hlasem, který se k volnomyšlenkářské Božidaře dokonale hodí. K Rosie a Miladě už bohužel ne. A to je možná ten problém. 

Na audioknihu jsem měla velká očekávání, která se bohužel nenaplnila. Zatímco předchozí zmíněné (dětské) knížky autorky měly nádherný napínavý děj, tady se skoro nic neděje. Dlouhé hodiny posloucháme hlas interpretky, jak vypráví, co se honí v hlavách tří žen, o čem si povídají a jak se Rosie snaží najít smysl života. Jak se Milada snaží najít znovu cestu k dceři a vlastně i k matce, u které jí nejde do hlavy, jak si může s Rosie tak dobře rozumět. 

Jsem přesvědčená, že kdyby knihu namluvily tři ženy, které by věkem odpovídaly hrdinkám, byla by audiokniha Božidara dokonalá. Takhle jí zkrátka chyběl šmrnc a napětí. Zatímco předchozí audioknihy jsem poslouchala každou volnou chvíli, u Božidary jsem nepociťovala potřebu, že se chci dozvědět, co bylo dál. Poslouchala jsem ji v autě, při uspávání děti, při manuální práci, ale spíše jen proto, abych vyplnila čas. Neměla jsem potřebu, dozvědět se víc. Děj si tak nějak plynul a mně bylo fuk, jak to dopadne. A to je opravdu škoda. 


Božidara je audiokniha, která vám zpříjemní dlouhé chvíle, ale nečekejte žádné velké zvraty. Spíše se jedná o dílo k zamyšlení nad názory jednotlivých žen a nad jejich osudy, životními činy, prohrami atd. 


Hodnocení: 68 %


Za audioknihu Božidara moc děkuji vydavatelství OneHotBook, které ji vydalo a Audiolibrix, kde jsem ji poslouchala. Na jejich stránkách si ji můžete zakoupit i vy a samozřejmě si tam můžete stáhnout i ukázku zdarma. :)


Komentáře