Kam na výlet: Rožmberk nad Vltavou

 


Tipů na výlety podle mě není nikdy dost, obzvlášť o prázdninách. Dávám teď tipy na výlety spíše na můj druhý web eMaterstvi.cz, ale to jsou hlavně výlety pro rodiny s dětmi. Rožmberk nad Vltavou jsme sice navštívili i s babi a dětmi, ale je to výlet spíše pro dospělé. 

Navštívit Rožmberk byl sen mojí babičky, která tam nikdy nebyla a vždy o něm jen četla. A moje děti tam chtěly také. Měly svůj důvod. Na začátku roku jsem napsala novou knížku o dvou nezbedech, kteří tentokrát dělají lumpárny na hradě Rožmberk a dostanou se až do minulosti. A protože jsem už rukopis svým dětem četla, přestože knížka teprve vyjde, nutně potřebovaly vidět, kde se příběh odehrává. 

Hrad a zámek Rožmberk se vypíná na skále nad řekou Vltavou a je nutné k němu vyšlapat poměrně strmou cestu do kopce. Pokud si to nechcete zjednodušit a vyjet k zámku zezadu autem. Tam se ale většinou jezdí jen při svatbách. Navíc pohled z cesty na hrad je opravdu malebný. 

My jsme parkovali na náměstí, což bylo zdarma. Prohlédli jsme si nejprve městský kostel z venku a pak se vydali na hrad. Absolvovat můžete dvě prohlídkové trasy, my jsme s ohledem na děti zvolili jen jednu, základní, která vede do erbovní chodby a většině hlavních komnat. Nechybí ani pokoje s obrazy Rožmberků a slavné Perchty z Rožmberka alias Bílé paní. 






































Po prohlídce jsme sešli opět do města, kde jsme si dali kávu hned v kavárně u mostu, s výhledem na hrad a řeku. Trochu sprchlo, ale pak se zase počasí umoudřilo a tak jsem se rozhodla, že babi splním ještě druhý sen - Vyšší Brod. O tom už ale více v dalším článku. 

Vaše Sabča:)

Komentáře

  1. Na Rožmberk bych se chtěla někdy podívat. Ve městě jsem kdysi dávno byla, jenž hrad zrovna nebyl přístupný :(.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)