Kam na výlet: Klášter Vyšší Brod

 


Druhým snem mojí babičky bylo vidět klášter ve Vyšším Brodě. Děti už byly sice unavené a věděla jsem, že na prohlídku nepůjdeme, ale z Rožmberka to bylo jen kousíček a tak jsem tam popojela, abychom si klášter cisterciáků prohlédli alespoň zvenčí. Ostatně na prohlídku bych stejně jít nemohla. Měla jsem jen šaty na ramínka, což je v klášteře nepřípustné. Stále zde totiž žijí cisterciáci, kteří zároveň provádí návštěvníky. I když už jich je jen maličko - tuším, že devět. 

Zaparkovali jsme na velkém parkovišti u restaurace, odkud to do kláštera bylo pár kroků. Stačí přejít poměrně frekventovanou silnici směřující na Lipno a projít loukou do kopce, k hlavní bráně. Vede tam docela prašná cesta. Klášter jsme prošli alespoň zvenku, nádvoří bylo krásně vidět a nahlédnout se dalo i do kostela, kde kdosi trénoval na varhany. 
Pak už jsem jen v suvenýrech zakoupila nezbytné turistické vizitky a vyrazili jsme domů. Děti se těšily na hřiště a babi bolela záda, tak se těšila, až si trochu odpočine. Přece jen věk už je znát. 
















Jelikož už je léto v plném proudu, zase výletujeme o něco více. Už mám pro vás fotky na další články a tipy s výlety, teď jen mít čas je napsat a zveřejnit. :)

Vaše Sabča 

Komentáře