Babské rady nahradilo sofistikované fórum

 


Většina žen to v životě zažije. Jednou, dvakrát, třikrát. Přivést na svět miminko je zázrak, který nemá v biologických procesech obdoby. Devět měsíců příprav, kdy se po oplození a spojení vajíčka se spermií, začne tvořit shluk buněk, aby v nich zažehl nový život, je čas velkých očekávání. Z embrya, kterému začne v desátém týdnu tlouct srdíčko, se za dalších třicet týdnů narodí nový člověk. Jaký bude, záleží nejen na genetice, ale také na tom, jak žena těhotenství prožije.

Samozřejmostí by mělo být zklidnění hektického stylu života, příjem zdravých potravin a nepodcenění případných zdravotních komplikací. Zejména prvorodičky ale mohou v jednotlivých fázích těhotenství a s tím spojených fyziologických změnách tápat. Přestože oficiálně žádnou ženu nemine systém lékařských kontrol a poraden, pro klid a pocit pohody v celém období „jináče“ to obvykle nastávajícím maminkám nestačí.

Modrý Koník poskytuje zaručené informace

Tady pak berou zavděk nejrůznějšími babskými radami, předávanými z generace na generaci. O jejich důvěryhodnosti by ale možné dlouze diskutovat. Proto je lepší vsadit na ověřený zdroj z internetové platformy Modrý Koník. Jedná se o maminkovské fórum, které spojuje ženy napříč sociálním, kulturním i časovým prostředím. Své zdroje informací zde najdou ženy, co otěhotnět teprve plánují, stejně jako ženy již těhotné nebo ženy po porodu.

 


Informace o průběhu těhotenství jsou velmi detailně členěné podle trimestrů a týdnů. První trimestr obsahuje „time“ od početí do 13. týdne těhotenství. Druhý trimestr, jenž je považován za nejpohodovější, je datován od 14. týdne do 26. týdne těhotenství. V tomto trimestru má budoucí rodička největší prostor k přípravě domácího prostředí na příchod nového člena rodiny a prochází takzvaným procesem hnízdění.

Co čekat v druhém trimestru?

Největším vjemem, a nebojíme se použít slovo „zážitkem“, je pro nastávající matku počátek cítění pohybů dítěte v bříšku. Dítě se v děloze intenzivně pohybuje, kope a mění polohy. Častým neduhem, který žena v druhém trimestru prožívá, je pálení žáhy. To je ale způsobené rostoucím bříškem a utlačováním vnitřních orgánů. Dalším problém, která začíná těhulku v druhém trimestru trápit, je najít správnou polohu při usínání.

 


 

Pravidelné spací polohy, na které je žena zvyklá, už jí pravděpodobně nebudou vyhovovat. Hlavním důsledkem budou nejspíš bolesti zad a dušnost. Nejlepší poloha je tak považována na levém boku. Je ale důležité mít na paměti, že těhotná žena nesmí zůstat v jedné poloze po celou noc. Rotace je žádoucí a je příhodná i pro krevní oběh maminky i miminka.

Komentáře