Kam na výlet: Terčino udoli

Krásné počasí tohoto víkendu jsme, myslím, využili naplno. Po páteční "jednohubce" na Louzku jsme si udělali trochu delší výlet, do Terčina údolí v Novohradských horách. Jejich krásu objevuji teprve posledních pár let a rozhodně stojí za to. Proto jsem si nemohla odpustit i výšlap na tvrz Cuknštej, kterou jsem si nechala do dalšího článku. Je krásná a zaslouží si pozornost, i když se o ní moc neví. 

V Terčině údolí jsem poprvé byla takhle při teplém počasí. Pokaždé, když jsme tam jeli, mrzlo až praštělo a naším cílem byl zamrzlý vodopád. Ten je samozřejmě největší atrakcí stále. Navíc jsem se teprve nedávno dozvěděla, že byl vytvořen uměle. 

Po krátké cestě jsme se zastavili v Tereziiných lázničkách, které už dnes neslouží svému účelu, ale je zde restaurace a penzion. Posilnili jsme se na cestu kávou a dortíky a vyrazili dál. Opět se mnou a s dětmi jela kamarádka Alča, její synek a fenka Tessinka. 

Musím napsat, že mi mé děti dělají stále větší a větší radost. Nejen že za ten den ušly 8 km, ale také opět couraly po lese, každou chvíli si sjely dolů po zadku a když u vyhořelého domu objevily otevřený vstup do sklepa, ničeho se nebály a hned tam vlezly. Zkrátka celá maminka. :D Já samozřejmě vlezla za nimi. Jednak jsem také byla zvědavá a jednak aby se jim nic nestalo. 

Od Cuknštejna jsme šli zpět druhou stranou. A opět se ukázal můj "skvělý" orientační smysl. Místo, abychom se vraceli, jsme došli k napájecímu kanálu vodopádu. A tak jsme lezli odtud po stráni vzhůru, na vrchní cestu a pak se zase klouzali zpátky dolů. Alča měla chuť mě hodit přes jednu lávku do vody. :) Ale pak musela uznat, že kdybych je tak krásně nevedla, tak by neviděla vodopád svrchu. 


Dříve Hamr, dnes další penzion




Tereziiny lázničky












Malí průzkumníci :)











Pohled na vodopád svrchu. 



Znáte Terčino údolí? Máte to tam také tak rádi? 

Jak jste trávili slunečný víkend vy? 

Vaše Sabča 

Komentáře

  1. V Terčině údolí jsme byli před 25 lety na dovolené, courali jsme tenkrát po Novohradských horách. Bydleli jsme tenkrát v penzionu Hamr, co máš na fotce.
    Teď o víkendu jsme byli na chalupě. Užili jsme si to, i když jsme celou sobotu strávili vlastně prací na zahradě.. bylo nádherně.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Sabčo, Terčino údolí neznám vůbec, ale vypadá to na moc hezkou procházku. Já jsem trávila hodně času s přáteli a domácími pracemi a pracemi na baráku. Za zmínku stojí určitě kratičká procházka k chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře, kdy už se šeřilo a chrám je krásně podsvícený.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)