První výšlap roku 2023 - zřícenina hradu Louzek

Myslela jsem, kolik jsme minulý rok navštívili zajímavých míst. Jenže při součtu to zase tolik nehodilo. Alespoň hradů, zámků a klášterů bylo na můj vkus dost málo. A jelikož bych ráda v letošním roce napsala kromě jiného i populárně naučnou knihu o zajímavých místech jižních Čech, bylo třeba si vyšlápnout a zlepšit letos skóre. A kam jsme vyrazili? 

Zřícenina hradu Louzek je kousek od Kaplice. Je to jeden z hradů patřících ke sdružení Hrady na Malši. Ostatně Malše protéká kolem Louzku a dá se k němu dojít i podél řeky. Jednou, kdysi dávno, jsme sem takto jeli s tehdy ještě přítelem, dnes bývalým manželem. Ztratili jsme se tehdy a ztratili jsme se i dnes. Aneb můj pocestný smysl pro orientaci. :)

K Louzku jsme dojeli autem. Tedy ne až k němu. Zastavili jsme na parkovišti kousek za Skoronicemi. Pak už jsme šlapali pěšky. Pěkně na rozcestí, kde jsem si vyfotila ceduli a aniž bych vnímala, kam směřují ukazatele, vydali jsme se pěkně doprava, po cestě. Až po nějaké době mi přišlo divné, že se zřícenina pořád nikde neobjevuje. Koukla jsem do Google Map a ejhle. Jdeme na druhou stranu. :D

A tak jsme se vrátili zpět na rozcestí, kde jsem zjistila, kudy jsme měli jít. Pro mou obranu musím napsat, že k Louzku od rozcestí nevede žádná cesta, ale jde se pěkně po poli. Je to vlastně od auta jen kousíček, ale s naší procházkou do prava jsme si našlapali o kilometr víc. 

Louzek se mi líbil. Myslím, že Hrady na Malši dělají v rámci svých možností dost. Udržují hrad tak, aby zbytečně více nechátral, ale nenajdete zde zatím zázemí, jako třeba na Pořešíně. I tak se nám tam moc líbilo a odškrtávám první navštívenou zříceninu v roce 2023. 






















Už jste také letos někam vyrazili? Pokud ne, mám pro vás ještě jeden tip! :)

Tip na zajímavý výlet nedaleko Prahy - Kounovské kamenné řady


Mějte se krásně! 

Vaše Sabča:)

Komentáře

  1. Sabčo, hezká zřícenina - mám takové ráda. Jen je to od nás trochu z ruky ;-). My jsme na Nový rok byli na tvrzi Tuchoraz a pak jsme se ještě sjeli kouknout na kostel v Tismicích. Fotky z cesty do Tuchoraz už mám na blogu, fotky z Tismic jsem si schovala do dalšího článku, co bude ve středu nebo ve čtvrtek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, to zní také moc zajímavě. Na články se rozhodně podívám. :)

      Vymazat
  2. Sabi, hezký výlet. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář, Marti. Také přeji pohodové dny.

      Vymazat
  3. Ahoj Sabčo, já teprve začala nějak rehabilitovat kotník, takže vyšlapávat ještě nějakou dobu někam nebudu. Nicméně moc pěkný výlet do přírody :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, tak to mě mrzí. Přeji brzké uzdravení. :)

      Vymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)