Slovinsko - den třetí

 

Třetí den ve Slovinsku mě doslova nadchla krápníková jeskyně. Jelikož mám ale opět fotky pozpátku, začnu od konce dne. Mrknout můžete na část večeře, po které následovalo ještě několik dezertů a vínečko. Do postele jsem se doslova odvalila. :D


Lublaň, hlavní město Slovinska je krásná, alespoň pokud tak mohu hodnotit z historického jádra, jehož část jsem viděla. Byla naplánována na tři hodiny na konci dne, ale protože bylo asi 35 stupňů a všichni se chtěli raději koupat, vzali jsme ji doslova skokem. 

Lublaň má řadu architektonických skvostů vytvořených světoznámým architektem Josipem Plečnikem. My viděli most a tržnici. Zajímavé řešení i když mě už tato architektura moc neříká. Prostě co není gotické... :)

Opět jsme viděli hrad jen zdálky, resp. zdola, protože na něj nebyl čas. Nakonec jsme strávili v Lublani jen cca hodinu, prošli se podél řeky, přešli slavný Dračí most, navštívili jeden z kostelů - katedrálu sv. Mikuláše, a zase se vydali zpět k autobusu. Jelikož úplně neholduji hlavním městům, mám raději menší městečka s romantickými domky a uličkami, nijak mě to nemrzelo. 



















A další hrad, tentokrát Predjamsky grad, kde jsme se jen zdálky vyfotili. Opět v něm prý není nic k vidění, i když podle knížky, která kolovala v autobuse, si to nemyslím. Navíc je strašně zajímavý tím, jak se noří do skály. Ale třeba někdy v budoucnu, s jinou cestovkou... 



A nyní už hlavní "atrakce" dne, Postojnska jama, největší krápníková jeskyně v Evropě, do níž se jede mašinkou. Tohle byl naprosto skvostný zážitek. Miluji jeskyně, podzemní chodby a pod. Obrovská plocha pokryta nádhernými krápníky mi ale vyrazila dech. Něco tak úžasného se hned tak nevidí. 

Zajímavostí těchto jeskyní jsou i rybky, kterým se říká člověčí rybička. Vypadají totiž jako ještěrky s lidskýma očima. My jsme je viděli v jeskyni v akváriu, kde se hledaly dost těžko. Musí mít totiž ticho a tmu. Ovšem Slovinci si na těchto tvorech zakládají, protože je najdete snad na všech pohledech, suvenýrech, slunečnících, tričkách obsluhy atd. 

























Ten den jsem byla přesvědčená, že Postojnskou jamu nic nepřekoná. Co mě čekalo další den však doslova vyráželo dech. Nenechte si tedy ujít i následující článek o čtvrtém a posledním dni ve Slovinsku. 

Vaše Sabča 

Komentáře

  1. Sabi, jsem na tom s velkými městy podobně - taky je nijak nevyhledávám. Mám raději menší městečka. Zaujal mne i hrad, ten by určitě za nějaký výlet stál, vypadá hrozně zajímavě. Jeskyně je krásná.
    Stáňa - http://veverkoviny.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Sabi, někde mi nejde napsat u tebe komentář: tak tady a teď, najednou, moc fajn procházka místy, které jsem navštívila minulý týden. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)