Slovinsko - den druhý

 


I druhý den začnu díky opačně nahraným fotkám vyprávět od konce. Ten den byla sobota, 2. července, a my nestihli ani koupání v termálech. I když jsme toho nachodili asi o tři kilometry méně, výstup na vodopád na řece Savici nás totálně odrovnal. Šlo se na něj totiž po schodech ve skále, kterých bylo tuším 560. Asi si dovedete představit, co to udělá s netrénovaným tělem. Někteří výstup vzdali, ale bylo plno těch, co vytrvali. Klobouk dolů před seniory, kteří se nenechali odradit. Ostatně pohled na vodopád a průzračnou vodu za to stál. 






Na Vogel, odkud jsou úžasné pohledy na Julské Alpy a na Triglav, jsme se nechali vyvézt lanovkou. Jízda vypadala děsivě, protože normální cestou se tam vyjít nedalo. Strašný sešup a pocit, že musí kabina každou chvíli narazit do skály. Ovšem nahoře bylo překrásně. Dá se odtud vyjet další lanovkou až na vrchol, nebo využít hned několik turistických tras. My tolik času neměli, tak jsme se pokochali okolím, přírodou a v restauraci ochutnali slovinskou specialitu - klobásu se zelím a polentou. No a samozřejmě jsme to zapili místním pivem Laško. 











Jo, jako vážně. Tudy nás vytáhli nahoru a pak zase spustili dolů. 





Hned ráno jsme vyrazili na hrad ve městě Bled, kam jsem se moc těšila. Tady však přišlo zklamání. Delegátka nás vytáhla šíleným kopcem před hradní bránu a oznámila, že se můžeme vyfotit a zase půjdeme, protože prý uvnitř není nic k vidění. Přitom na ceduli vypadal hrad sám o sobě velice zajímavě. Byla jsem dost naštvaná a přemýšlela, že bych šla sama místo jízdy na loďkách - plentách. Jenže to bych zase přišla o kostelík na ostrově uprostřed Bledského jezera. Takže jsem nakonec hrad oželela a šla s ostatními. 


Kostelík na ostrově byl krásný, ale já jsem holt na tu gotiku... Nicméně uvnitř jsem si mohla zazvonit na zvon, což byl zajímavý zážitek. 
A jízda na loďkách nakonec byla také fajn. Hodně zajímavé - vypadají jako kryté gondoly, ale na konci stojí jeden veslař, který vesluje přes celé jezero. 










Ostrůvek je sice maličký, ale díky kostelu a vodní ploše, která ho obklopuje, velmi malebný. 













Na fotce můžete za mou maličkostí vidět kostelík na ostrově, kam jsme pluli na loďkách - plentách. 







I druhý den ve Slovinsku stál za to, i když na zážitky bych ho označila jako slabší. Ten hrad mě fakt mrzel. Pokud bych měla označit, co se mi z celé dovolené líbilo nejvíce, byly to jeskyně. Do první jsme vyrazili třetí den a vy se na ni můžete těšit v dalším článku. :)

Vaše Sabča 

Komentáře

  1. Sabi, moc hezké fotky. Na Vogelu a u vodopádů jsme byli, tak jsem si zavzpomínala. My měli tedy na nahoře naplánovanou docela velkou túru, chytla nás cestou parádní bouřka a byli jsme rádi, že jsme stihli předposlední lanovku dolů. Byl to docela intenzivní zážitek. Z vodopádů si toho pamatuju míň, ani mi po těch letech neutkvělo, že těch schodů bylo tolik :). Na Bledu jsme nebyli, takže jsem se ráda pokochala fotkami.
    Stáňa - http://veverkoviny.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, děkuji za komentář. Bylo to všechno kouzelné.

      Vymazat
  2. Ahoj Sabi,
    na Bledu se mi taky moc líbilo a přemýšlím, jestli jsme byli i uvnitř. Každopádně je to více než dvacet let, tak jsem si už několikrát říkala, že bych si udělala k jezeru Bled výlet sama. Jezdí tam busy, našla bych si nějaké ubytování a udělala výlety na vlastní pěst.
    Je škoda, že vás průvodkyně tak trochu ošidila.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)