Přečteno - Červen 2022

 

Červen byl u mě na čtení celkem úspěšný, i když v první polovině měsíce to vypadalo nadějněji. Přečetla jsem knížky skvělé, ale i horší. Zařadila jsem i několik dětských knih, ale spíše na ukázku. Na některé jsem dělala i recenze, které najdete v odkazu. Ostatně recenze jsou i na některé knihy pro dospělé, pokud jsem je stíhala napsat. Tak pojďme na to. 

Intuice



Intuice byla opravdu jednohubka na jeden a kousek večera. Mám teď doma těchto knih povícero. Snažím se rozvíjet nejen po stránce podnikatelské, ale i osobní, nebo - chcete-li duchovní. Intuici jsem vždy měla vyvinutou poměrně dost, ale ráda bych se s ní naučila více pracovat. Tato útlá knížečka je podle mě super základ, abychom pochopili, co to vůbec intuice je a jak s ní začít pracovat. 


‌Dávná moc zlatého kapradí



Kniha české autorky Šárky Blažejové nás zavádí na hrad Loket, kde pracovala teta hlavní hrdinky. Ta nečekaně zemřela a odkázala Rézi svůj majetek, ovšem s podivnou podmínkou. Rézi se ujímá dědictví i tetinych povinnosti a odhaluje rodinné tajemství. Krásně napsaná a čtivá kniha mě dokonale vtáhla do příběhu. Miluji v knihách střídání současnosti a minulosti, takže za mě velké nadšení. 

Recenze zde


Zádušní mše za hraběnku



Tohle rozhodně není novinka, ale pro mě velké překvapení. Od Jiřího Holuba mám rozposlouchanou i audioknihu pro děti, která mě nesmírně baví. Ovšem Zádušní mše za hraběnku je jednoznačně nejlepší knihou měsíce. Hodně mi připomíná atmosférou Deník kastelána od Evžena Bočka. Odehrává se na Červené Lhotě a sledujeme, jak si komunismus kruté pohrál s místní šlechtou i kastelánem a jeho rodinnou. 


‌Veselé příběhy na čtyřech kolech 



Tahle dětská knížka o různých autíčkach - hasičských, závodních atd. má tři pohádky, které ukazují dětem, jak se správně chovat k ostatním, pomáhat si a nepovyšovat se. Jsou napsány poměrně dobře a děti moc bavily, ale redakce a korektury šílené. Některé věty nedávají smysl, chybí slova, mám pocit, že překlad dělal místo osoby strýček Google a na korektora se zapomnělo. 


‌Vikyho vodnické prázdniny


Krásná knížka Petry Santlerové ilustrovaná Marii Koželuhovou je skvělé dětské čtení na léto. Malý Viki jede k babičce na prázdniny a zjistí, že legenda o vodníkovi nelhala. Dokonce tam jeden stále žije a zkamaradí se. Krásně napsáno, děti tyhle knížky milují a už jsme ji četli dokonce dvakrát. Navíc obrázky jsou naprosto nádherné.

Recenze zde


‌Příběhy ze staré židovské Prahy



Další kniha od Magdaleny Wagnerové nás opět zavádí do Prahy. Vydáme se do Židovského města, do synagog, na hřbitovy i do židovských domácnosti. Tato kniha je mnohem zábavnější a čtivější, než předchozí "domy", které jsem četla jako první knihu autorky. Vypráví zde příběhy skutečné i fiktivní, různé pověsti atd. Dobře napsané, čtivé… 


‌Vesnice


Vesnice je můj první thriller od Kristýny Trpkové a moc se mi líbil. Zajímavá dvojice vyšetřovatelů - dva přátelé, kteří kdysi bývali partnery i v životě, vyšetřují případ zmizelých chlapců v jedné zapadlé vesnici. Hledání nezvěstných dětí i nalezení mrtvoly je silně ovlivňuje psychicky. O to víc, když řeší osobní chyby a hříchy. 

Napínavé, čtivé, jen mi vadilo, že autorka nevyřešila úplně vše. To mě trochu naštvalo. Ale určitě si od ní přečtu další knihu.

‌Vražda manželů Marstonových


Tohle bylo zklamání měsíce. Těšila jsem se na detektivku ve stylu Agathy Christie, protože jejím životem a záhadným zmizením je kniha inspirována. Nakonec to však byl jakýsi biografický příběh milenky Agathina manžela, plný domněnek, co se asi tak mohlo stát, co si Agatha myslela atd. To mi opravdu nesedlo. 

Recenzi najdete zde.

‌Sajdra a Tyrhen 



Další dětská knížka, tentokrát dobrodružná, nás zavede do Kalifornie a dvou známých parků. Dva bratři zde objeví malé draky, kteří se jich chytí a letí za nimi až domů. Ubytují se v lese za jejich domem a objevují okolí. Autorkou je Yvona Bednarová. Tato knížka je plná poučení, objevování zajímavých míst, do kterých se běžně český čtenář nepodívá a nádherných ilustrací. Bude se líbit dětem od 8 do 12 let, možná i výš, ale také zaujme dospělé. Za mě mohu rozhodně doporučit. Tahle knížka je po všech stránkách vymazlená, jak příběhem, tak ilustracemi, fotkama a celkovým zpracováním. 

Recenzi najdete zde

Zase budeme spolu



Tohle je naprostá jednohubka pro malé děti, kterou vydalo nakladatelství Ella&Max. Knížka má dva kraťoučké příběhy o holčičce a dědečkovi, kteří zrovna nemohou být spolu a stýská se jim. Příběhy se mohou číst zvlášť i souběžně. Zajímavá je i vazba knihy. Je svisle rozpůlená na dvě části a má dva hřbety. Díky tomu můžete číst oba příběhy najednou. 

Recenzi na tuto knížku si můžete přečíst zde

A to je za měsíc červen vše. Mám rozposlouchané dvě audioknihy, které už snad v červenci "doklepu". Rozečtenou e-knihu a další klasickou papírovou. Ovšem jak moc budu zvládat v červenci číst, to ukáže čas. 

Znáte některé z knížek, které jsem četla? Zaujaly vás? 

Vaše Sabča 


Komentáře

  1. Nečetla jsem nic, zaujalo Dávná moc zlatého kapradí, Zádušní mše za hraběnku a Vesnice. Seberozvojové knihy a dětské knížky jdou mimo mne.
    Stáňa - http://veverkoviny.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tyto jsou zrovna všechny TOP, ty co sis vybrala. :)

      Vymazat
  2. Ahoj Sabi,
    neznám vůbec nic, ale zaujala mě ta Vesnice, české detektivky začínám postupně objevovat...
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)