Katakomby v Klatovech po rekonstrukci ohromují exponáty

 

Sotva jsem se vrátila z Rakouska, vyrazila jsem na další cestu. Tentokrát jsem s kamarádkou Alčou a našimi dětmi zamířila do Klatov, za společnou kamarádkou Karol. Naplánovali jsme společné výlety i posezení večer u grilu a vína. Hned první den jsme navštívili katakomby v Klatovech, kde už jsem kdysi byla. Během let však proběhla velká rekonstrukce a já se nestačila divit, co všechno bylo k vidění. 



Klatovské katakomby už nejsou jen pár mumií v rakvích. Je to rozsáhlá interaktivní expozice, kde nechybí video o historii města, panely s hrami a hádankami pro děti, výstava jezuitské historie Klatov a samozřejmě i zmíněné mumie jezuitských mnichů. 

Expozice je umístěna tak, že navštívíte i skutečné katakomby, podzemní chodby a sklepy pod městem. Zjistíte, co se kde skladovalo, že se v chodbách občas dělají jezírka atd. Ale teď už pojďme na fotky. 



Mumie mnichů jsou nainstalovány v rakvích se skleněným víkem, takže si je můžete detailně prohlédnout. Nejstarší jsou z 16. století, pokud si to pamatuju dobře. 





Pohled na pohřební místnost. Takto to kdysi vypadalo pod kostely, když se tam ještě smělo pohřbívat, než to Josef II. zakázal. 








Anežka Příchovská, jedna z mecenášek Jezuitů. 











Interaktivní panely...



A na závěr Nela u jedné ze dvou plastových hyen, jejichž důvod umístění vedle kostela je mi neznámý. 


Byli jste někdy v Klatovech v katakombách od jejich rekonstrukce? 

Vaše Sabča 

Komentáře

  1. Já se musím přiznat, že jsem Klatovy jen párkrát projížděla, ale prohlédnuté je nemám vůbec. On můj muž moc města nemiluje, takže naše výlety vedou spíš do lesa :)
    Stáňa - http://vevrkoviny.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)