Kam na výlet s dětmi: Svatá Trojice u Trhových Svinů

 

Nedávno jsem zveřejnila článek o tvrzi Tichá a poutním místě U Svatého Kamene (zde), které jsme navštívili v rámci hry pro děti i dospělé, které nás zavádí na různá místa na Novohradsku a okolí. Tentokrát jsme si pro další razítka zajeli do Trhových Svinů a kousek jsme se prošli krásnou polní cestou k dalšímu poutnímu místu Svaté Trojici. Byla to krásná procházka, nebýt mírného karambolu a šoku po návratu k autu. Aneb dostávám názvu svého blogu - asi jsem fakt bláznivá máma. :D

Prvním průšvihem bylo, že jsme si vyrazili v pondělí. Tudíž nám bylo jasné, že ke Svaté Trojici sice dorazíme, ale bude zavřeno. Razítko naštěstí bylo hned u lavičky u vchodu, takže jsme o něj nepřišli. Další jsme získali v infocentru na náměstí a podívali se zevnitř alespoň na kostel Nanebevzetí Panny Marie ve městě, který je moc krásný.  

Po cestě jsem využila krásná zákoutí i cestu a nechala se vyfotit sama i s kamarádky fenkou Tessinkou. 





Kostel Svaté Trojice v Trhových Svinech 

Kostel Svaté Trojice je poutním místem římskokatolické církve a najdete ho cca 1,5 km nad obcí Trhové Sviny. Stojí uvnitř hradeb kruhového půdorysu, který má i on sám. Zachovává ale přitom princip trojnosti. Hradba má opěráky viditelní zvenku a šestiboký ambit, přičemž na třech stranách ochozu můžete vidět věžičky. 
Dříve byly v sousedství tohoto kostela i lázně, které se využívaly hlavně v 19. století. Samotná budova však stojí ještě dnes, i když už neslouží původním účelům. 
Kostel je krásně opravený, alespoň tak soudím z venkovního pohledu a fotografií. Na jeho věže je opravdu úchvatný pohled a když si najdete pohled shora, je to ještě krásnější. 
Rozhodně se musíme podívat i dovnitř. 

Cesta ke kostelu Svaté Trojice je zároveň naučnou stezkou lemovanou cedulemi s informacemi a různými úkoly. Bližší info si můžete vyzvednout na informačním centru. Dozvíte se tak i něco o místních pověstech a legendách. Pokud máte více času, můžete se po této stezce vypravit ještě o 3 km dále, kde je Buškův Hamr, další zastávka, kde se sbírá razítko do zmíněné soutěže. My jsme tuto cestu vzdali, kvůli dceřině karambolu a mokrým botám. Navíc bylo zmíněné pondělí a Hamr byl zavřený. Čeká nás tedy zase příště. :)


Děti se tváří vyloženě šťastně. :D je to proto, že Jirka Nelu při vzájemné potyčce strčil do rigólu u cesty plného bahna. Byla mokrá a parádně zablácené. Dostali oba, i když Jirka víc. Proto ten nadšený výraz. 





Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Trhových Svinech

Tento kostel byl otevřený a já se do něj chtěla podívat. Jiřík je kupodivu ulítlý na kostely stejně jako já, takže projevil zájem. Ostatní děti však ne. Proto jsme ho spolu jen proběhli a museli odmítnout i dva mladíky, kteří náv uvnitř nabízeli prohlídku. Škoda, ráda bych to viděla, ale zkrátka, děti...

Kostel Nanebevzetí Panny Marie pochází ze 13. století, kdy byl postaven v čistě gotickém stylu. Do dnešní podoby byl dostavěn někdy v polovině 15. století. Krásný je uvnitř - miluji gotické klenby a okna, ale i zvenku, i když působí poněkud omšele. Jedná se o jeden z opevněných kostelů, které měly funkci nejen duchovní, ale také obranou. Nacházel se uprostřed opevněné hradby, která v době nebezpečí skýtala bezpečí pro obyvatele města. 





A ještě vám dlužím šok, o kterém jsem psala na začátku. Když jsme po cca dvou a půl hodině dorazili k autu, dveře na synkově straně byly otevřené. Vystoupil z auta, nezavřel a já stála u kufru, kde jsem se snažila nacpat do své tašky bundy pro děti, pití a lovila telefon, abych se mrkla na mapu, kudy ke Svaté Trojici. Do toho na mě mluvily obě děti a kamarádka, takže jsem zavřela kufr, zmáčkla zamykání auta a šla, aniž bych si zkontrolovala, zda je skutečně zamčeno. Otevřených dvěří - podotýkám, že zcela dokořán, jsem si vůbec nevšimla. Ale naštěstí se nic neztratilo - ono ani nebylo co - takže je snad všechno v pořádku. :)

Znáte tato místa? Já vždycky Trhové Sviny jen projížděla a věděla jsem, že tam někde Svatá Trojice je, ale že je tak krásná, to mě vůbec nenapadlo. Rozhodně jsem tam nebyla naposledy, protože ji chci vidět i zevnitř. To si ujít opravdu nenechám. :)

Vaše Sabča 

Komentáře

  1. Oba kostely se mi moc líbí. Je to fajn tip na výlet. Škoda, že Novohradsko je z Prahy přece jen trochu z ruky. Ale snad někdy...
    Stáňa - http://veverkoviny.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsi první,komu to nabízím, ale pokud by sis chtěla udělat výlet na pár dní, ráda tě poznám osobně a nabízím i azyl - ubytování. Bydlím sama, takže mě návštěva jen potěší. :)

      Vymazat
  2. Kostel znám, byli jsme tam na dovolené. Mám odtud i hezký zážitek. V kostele provázeli studentky a jedna z nich nám zahrála i na varhany. Ale potřebovala, aby někdo šlapal vzduch do varhan. Tak jsem se nabídla a byl to moc fajn a neopakovatelný zážitek. Připadala jsem si jak v Bylo nás pět, kde šlapal Zilvar z chudobince.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)