Kam na výlet s dětmi: Jak jsme se šli bát do Galerie Krampus v Kaplici

 


V Kaplici na náměstí, v rekonstruovaném sklepení bývalého pivovaru najdete Galerii Krampus. Není velká, ale celkem zajímavá a vstupné není nijak předražené. My jsme tam vyrazili s dětmi na jejich přání. Jak se jim výstava líbila? A bály se? 


V Galerii Krampus najdete deset figurín oblečených do kostýmů čertů Krampusů. Dvě z nich pak představují padlé anděly, ti se velmi líbily naší Nele. Jeden představuje čarodějnici. Všechny tyto postavy v průvodech můžete vidět. 
Součástí výstavy je pár slov průvodkyně, která vše vysvětlí a poví vám něco o historii těchto masek. 
Věděli jste například, že neměli původně strašit lidi, ale naopak, že se za ně lidé převlékali, aby vyhnaly démony z lesů, kteří by jim mohli škodit? 
Nebo že masky jsou vyřezávané ze dřeva a lidé koukají průzory pod očima? 
Že jedna taková maska stojí i 250.000 Kč? 
Nebo že rohy čertů jsou z horských koz, kamzíků apod? 
 
A teď už jen pár fotek... 






Součástí prohlídky je i záznam Krampus laufu z roku 2016 z Kaplice. Přijde mi, že galerie je hodně malá a pokud chodíte na laufy, tak vás to moc nenadchne. Já už ji navíc viděla podruhé. Na druhou stranu pro děti je to obrovský zážitek, ovšem musí překonat strach. Což je ovšem také dobře. 

Vaše Sabča 

Komentáře

  1. Sabi, já tohle vůbec nemusím, ale je důležité, že se to dětem líbilo. A máš pravdu, překonávat strach je důležité. Měj pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marti, mně se ty masky líbí z výtvarného hlediska, ale jinak to taky nějak nevyhledávám. :) Děkuji za komentář. Měj se fajn.

      Vymazat
  2. Ahoj Sabi,
    zajímavý tip pro děti na výlet. Mě Krampus zanechává zcela chladnou...
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)