Slavnosti pětilisté růže Český Krumlov 2022

Konečně asi po třech letech, jsem opět navštívila nejkrásnější kulturní akci v Českém Krumlově a možná i v republice. Slavnosti pětilisté růže 2022 jsem navštívila v sobotu s dětmi a spolu s námi jela i kamarádka Alča se synkem. I když bylo vedro k padnutí, užili jsme si je, jak to šlo. Stihli jsme i tradiční průvod městem v kostýmech. Jediné, co jsme nestihli a mě to docela mrzí, je rytířský turnaj na motivy dělení růží. Ale tak aspoň máme něco na příště. :)

Fotek jsem udělala obrovské množství a je těžké vybrat jen některé, když bych vám chtěla všechno ukázat. Proto je rozdělím na dva články. 

V dnešním článku vám ukážu fotky z mobilu a v příštím pak to, co jsem ulovila zrcadlovkou. Věřte mi, stojí to za to, tak určitě mrkněte i na další článek ze slavností. 

Slavnostní průvod městem v historických kostýmech je vždy největší podívaná...







Od tohoto gentlemana Nela dostala stříbrnou minci. Byla pěkně překvapená a ptala se mě, co to je. :)







V pivovarských zahradách byla otevřena nejen naše oblíbená kavárna U spokojené matky, ale i další občerstvení a atrakce pro děti. Projely se na kolotoči, Jiřík na poníkovi a vyzkoušely různou další dobovou zábavu. 






Nelče jsem koupila novou smaltovanou sponu a Jiříkovi opět meč. Hned se doma navlékl do rytířské přilby a pochodoval, jako hradní stráž. Viděl totiž představení hradní stráže v Pivovarské zahradě.


K obědu jsme si jako tradičně dali polévku v chlebu. Chodila jsem na ni už jako studentka na střední škole. A zamilovaly si ji i moje děti. 

V městském parku bylo rytířské ležení, které jsme postupně celé prošli. Nela si vyzkoušela, jak se drží kuše a já byla panem rytířem poučena, jaký je rozdíl mezi kuší a balistou. Hodně zajímavé. 

Kromě ležení nechyběly ani různé atrakce pro děti ve středověkém stylu. Vyzkoušely si téměř všechny.  








Na náměstí si děti daly k svačině staročeskou zelnou placku a poslechli jsme si představení mistrů bubeníků. 


Znáte Slavnosti pětilisté růže? Byli jste na nich někdy? 
Pokud ne, určitě to příští rok napravte. Je to skutečný zážitek. :)

Vaše Sabča



Komentáře

  1. Fotky jsou pěkné, ale na mne je na takových akcích moc lidí :). A jste dobří, že jste to dali v tom vedru. Já byla ráda, že jsem na chalupě mohla zalézt do stínu
    Stáňa - https://veverkoviny.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)