Recenze: Agnes a ostrov stínů - audiokniha pro děti i dospělé

 

Před rokem se ke mně dostala nádherná audiokniha od autorky blogu Krkavčí matka - Veroniky Hurdové. Jmenovala se Agnes a zakázaná hora a já ji poslouchala téměř bez dechu. Tak moc mě upoutala nejen napínavým příběhem, ale i moudrostí, kterou ukrývala. Když letos vyšla volně navazující audiokniha Agnes a ostrov stínů, bylo jasné, že si ji nemohu nechat ujít. Své dojmy shrnuji v dnešní recenzi. 

O čem je Agnes a ostrov stínů? 

Agnes je mladá dívka - nejsem si teď jistá, zda si to pamatuji správně, ale tuším, že jí je čtrnáct. Má přítele a stále žije v jedné z magrejských vesnic na ostrově Baulu. Stále má svou roztomilou a línou koalu Bobo a kamaráda, který za ní neváhá vstupovat do pomyslné "jámy lvové" - Kariho. Její poklidný život na ostrově však zhatí stíny, které jsou stále drzejší. Zatímco se vždy držely dál od lidí a jen tu a tam se někomu ukázaly, nyní jsou stále blíž k lidem a dokonce se pokouší o kontakt. 

Agnes díky svému daru pozná, že od stínů hrozí nové nebezpečí. Proč s ní komunikují a dokonce se jí dotkly? Stíny přece nejsou hmotné? Jak se mohou někoho dotknout. Moudrý Ezra sice Agnes věří, ale neví, co to znamená. Jenže pak se stíny začnou setkávat i s dalšími lidmi a těm dokonce začne stínovatět tělo a poté upadnou do podivné apatie. Ezra už ví, že je potřeba najít záchranu. Tou pravou, kdo se na nebezpečnou cestu pro odpověď, jak se zbavit stínů, může vypravit, je samozřejmě Agnes. A protože je jako oheň, divoká a prchlivá, potřebuje k sobě klidný element, který dokáže její vášně zkrotit. A tak se vypraví na cestu Agnes se svou koalou Bobo a po boku má svého věrného kamaráda Kariho. 

Co se mi na audioknize Agnes a ostrov stínů líbilo? 

Audiokniha Agnes a ostrov stínů byla načtena podle stejnojmenné knihy Veroniky Hurdové. Příběh opět nádherně načetla Veronika Khek Kubařová. Role ducha hory Gorma se zhostil i u tohoto dílu výborný Hynek Čermák. Kdo se však teší především na jeho hlas, musím ho zklamat. Gorm se tentokrát v knize spíše jen mihne a to ještě až téměř na závěr. 

Veronika Khek Kubařová však umí nádherně vyprávět. Miluji její hlas a vím, že audiokniha v jejím podání prostě vždy bude skvělá. Tady to nebylo jinak. Prožívala jsem s Agnes a jejími přáteli každičký krok jejich dlouhé cesty, tajila dech, když jim hrozilo nebezpečí a téměř s otevřenými ústy jsem žasla, jak hluboké myšlenky dokázala Veronika Hurdová do své knihy vložit. 

Je Agnes a ostrov stínů jen pro děti? 

Agnes a ostrov stínů není jen běžnou dobrodružnou knihou pro děti a dospívající. Je to především studnice moudrosti, kterou si ale myslím, že malé dítě hned tak nepochopí. Ovšem dospělí si zde mohou najít skutečně plno krásných rad do života - a dospívající už jistě také. "Agnes" představuje jakousi motivační a sebevzdělávací literaturu zahalenou do pohádkového šálu. Ale opravdu krásného. 

Tuto audioknihu by si měli poslechnout nejen děti, ale právě i dospělí. Doporučuji ji stejně, jako první díl - Agnes a zakázaná hora. A určitě bude vhodné, abyste je poslouchali postupně a ne na přeskáčku. 

Audioknihu Agnes a ostrov stínů můžete zakoupit na stránkách Audiolibrix.

Komentáře