Nedělní výlet - Jak jsme hledali kamenný kruh Gabreta a kavárna U spokojené matky

 

Neděle slibovala opravdu krásné počasí. Plánovala jsem proto výlet na nově otevřenou tvrz Tichá, spadající pod sdružení Hrady na Malši, které se postaralo o její rekonstrukci. Jenže otevření tvrze bylo posunuto a tak bylo potřeba najít jiný cíl. Na Facebooku jsem nedávno objevila stránku Mazané výlety, kde mě zaujal uměle vytvořený kamenný kruh Gabreta. A tak bylo rozhodnuto. Vůbec jsem netušila, co nás čeká. 


Kamenný kruh Gabreta v nedohlednu

Vlastně jsem věděla, že terén nebude snadný. Paní psala, že je to tak trochu cestou necestou, polem, loukou, podél lesa. To by souhlasilo. Na své stránce uvedla i souřadnice, i když upozornila, že jsou jen přibližné. A tak jsme se vypravili na průzkum. Já, moje kamarádka do deště, Aluša a naše tři děti. Já a Nelča letní šaty, otevřené sandály, holé nohy… kluci sice pevnou obuv, ale kraťasy. 

Terén byl šílený. Dle popisu jsme z asfaltky zamířily podél louky až do jejího cípu, ale kamenný kruh nikde. Podle souřadnic bylo potřeba propojit trochu do lesa, tak jsme se začali prodírat křovím a kapradím. Rozhodně tam nebyla žádná cestička nebo stezka, takže pěkně hlubokým lesem. Kamenů bylo všude hodně, dokonce to vypadalo, že tam kdysi byla nějaká kamenná zídka, možná aby bránila sesuvu zeminy z pole do lesa. Šli jsme lesem, z kopce do kopce. Děti to sjížděly po zadku, hlínu, listy, i jehličí všude. 

Když jsme se dostali konečně na lesní cestu, Alča zjistila, že nemá telefon. Tudíž za neustálého prozvánění jsme se zase drali zpět do toho kopce, nahoru k zarostlé louce, odkud jsme přišli. Telefon byl uprostřed louky úspěšně nalezen, šutry nikoliv. 

Lezli jsme pak po lese ještě dobrou hodinu, motali se v kruhu kolem místa udaného souřadnicemi, děti bědovaly, my jsme nadávaly… vše zbytečně. Tajemný kamenný kruh Gabreta nám zůstal zapovězen. 














Kavárna U spokojené matky

Abychom dětem alespoň trochu vynahradily neúspěšný výlet, vydaly jsme se s nimi do Krumlova, do Pivovarské zahrady. Já tam ještě nebyla, ale Aluša už měla zkušenost. Bylo to jako na domácí zahradě. Spoustu místa a hraní pro děti, trampolína, míče, klouzačka, houpajdy, dokonce i lavorky na cachtání. 

S Alčou jsme si daly ledovou kávu ve džbánku a medovník, dětem jsme objednaly domácí limonády do litrové sklenice, s ovocem. Byly výborné. 

Pokud hledáte v centru Krumlova krásnou a klidnou kavárničku, kde si odpočinete ve stínu stromů a můžete si tu roztáhnout i vlastní deku na zem, je kavárna U spokojené matky naprosto dokonalá.





















Znáte kruh Gabreta? Byli jste tam někdy? Pokud ano, budu moc vděčná, za přesnější popis trasy. :) Rozhodně to s Alčou nevzdáme a vyrazíme tam znovu. Jen pro jistotu - bez dětí. :)


Vaše Sabča 


Komentáře

  1. Každý výlet úplně nevyjde. Ale tenhle měl aspoň hezkou tečku v podobě prima kavárny.
    A kurh Gabreta neznám.
    Stáňa - https://veverkoviny.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)