Kam na výlet s dětmi: Tvrz Žumberk a interaktivní výstava řemesel

 

Jelikož jsem včera měla křest své knižní novinky Seznamka a přijela k nám po dlouhé době moje babička, vyzvedla jsem dnes děti ze školky po obědě a naplánovala výlet. Počasí se sice tvářilo, že si ho moc neužijeme, ale nakonec se přes mraky prodralo dokonce i sluníčko. Vyrazili jsme na nedalekou tvrz Žumberk, která mě láká už dlouho, ale stále jsem její návštěvu odkládala. Asi to bylo dobře, protože jsme si užili i interaktivní výstavu řemesel, která byla otevřena teprve v loňském roce. 

Žumberk je krásná klidná obec, která stojí za návštěvu sama o sobě. Kostelík sice mají zoufale zchátralý, ale tvrz je krásně opravena a její okolí je rovněž nádherné. Nevěděla jsem, které zákoutí fotit dřív. 


Uvnitř tvrze jsou dvě expozice. Děti více oslovila již zmíněná interaktivní výstava řemesel, kde si mohly něco i vyzkoušet a otestovat své znalosti na obrazovkách. 










Nádvoří tvrze původně gotické, avšak později přestavěné na renesanční zámeček, je krásné a výborně udržované. Mimochodem dospělé návštěvníky čekají (ne)oblíbené zámecké pantofle. :D



Druhou expozicí je výstava lidového malovaného nábytku, kde jsou k vidění krásné kousky z původních selských stavení. 











Za zmínku stojí i pohled na rybník, kolem něhož jsou rozestavěné jakési dřevěné sochy. Ty najdete i kolem tvrze nahoře. Dole jsme tedy nebyli, děti už to nebavilo a chtěly na zmrzku, tak neupřesnim, co je k vidění dole u rybníka. Nahoře je to však krásné, včetně zmíněného výhledu. 








Znáte tvrz Žumberk

Už jste tam někdy byli? 

A byli jste jen venku, nebo jste navštívili i expozice? 

Nejsou sice nijak rozsáhlé, ale za návštěvu stojí a vstupné se platí jedno na obě dohromady. 

Vase Sabča 

Komentáře

  1. Sabi, to je krásné místo. Vůbec ho neznám, tak díky za reportáž. Měj pohodovou sobotu.

    OdpovědětVymazat
  2. Sabi, na Žumberku jsem už párkrát byla, ale žádnou expozici jsem nenavštívila. Moc by mne bavila ta s lidovým nábytkem.
    Přeji fajn víkend. D.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezká tvrz i zajímavé výstavy. Škoda, že je to od nás dost z ruky. Když jsme kdysi byli v Novohradských horách, tak jsme ji nezvládli a když vidím fotky, docela mne to mrzí.

    OdpovědětVymazat
  4. Znám ji. Je to opravdu krásné místo. Výstava lidového nábytku je tam už léta. Výstava řemesel je novinka.

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím,to musel být nádherný výlet.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)