Recenze: Striga - Nejlepší kniha, kterou jsem letos četla

 

Máte rádi fantasy příběhy, ve kterých bojuje dobro se zlem? Já si čas od času nějaký takový dopřeju. V poslední době se mi do rukou dostala kniha od Gabriely Houston z nakladatelství Alpress – Striga. Tato úchvatná kniha má na obálce uvedeno: „Druhé srdce ji může navždy proměnit v démona“. Je to informace, která v podstatě napovídá, o čem je v příběhu řeč. A víte co? Striga nemá jen překrásnou obálku, která zaujme na první pohled a láká, abyste si ji vystavili v knihovně a při každém pohledu na ni se pokochali. Tato kniha je překrásná celá. Je to taková pohádka pro dospělé, kde ale do poslední chvilky nevíte, jestli opravdu zvítězí dobro nebo zlo.

Anotace:

Salka je striga a od narození má dvě srdce, proto je považována za prokletou. Spolu s matkou přesídlí do vesnice odloučených v horách, kde je přísně zakázáno naslouchat hlasu druhého srdce, jinak se promění ve zlého démona stigoie. Když Salka dospěje, hrubě poruší pravidla a je nucena na čas vesnici opustit. Aby přežila, musí využít kouzelnou sílu druhého srdce.


Recenze:

Mám ráda fantasy příběhy, protože jsou to skutečně takové pohádky pro dospělé. Obzvlášť, když se odehrávají v neurčitých časech, které připomínají středověk. Tady se však nesetkáme s králi, bojovníky a kouzelnými meči. Tady najdeme vesnici strig, kde nejstarší striga Alma je vůdkyní a ostatní musí poslouchat její zákony. Vedle strig, tedy těch, kteří se narodili se dvěma srdci tu žijí i lidé, většinou matky, kterým se někdy striga narodila. Pokud se totiž v horské vesnici, kde žijí lidé, narodí striga, je matka donucena odložit miminko do lesa a doufat, že si pro něj ostatní strigy dojdou a postarají se o ni. Salčina matka Miriat se však dítěte odmítne vzdát. Vyhoštěna ze své rodné vesnice tak postupuje tvrdou cestu do vesnice strig a doufá, že ji Alma přijme. Postupně se učí místním zákonům a vychovává svou dceru Salku v dospělé děvče, kterému je věčně po boku věrný sokol Munu. I toho Miriat zachránila a vypiplala z malého ptáčete v krásného sokola.

Co mě na této knize udivovalo? Neustále se zde něco dělo. Tady nenajdete jediné hluché místo. Neustále probíhá nějaká akce, většinou Salka, jako mladá a poněkud neposlušná striga se nechává strhnout svými přáteli a podniká nebezpečné výpravy. Když se jednou vydají do zakázané vesnice lidí, je přistižena. Vesničané ji sice neprozradí, ale Alma se přesto dozví, co se stalo. A jelikož je původce celého průšvihu Almin syn, neváhá hodit vinu na Salku, která je tvrdě potrestána.

Autorka vytvořila postavy, kterými čtenář doslova žije. Chápete jejich konání, bojíte se o ně, ani nedýcháte, když se o ně pokouší druhé – temné srdce. Dobře víte, že pokud druhé srdce nevyužijí, mohou zemřít. Jenže pokud byť jen jednou použijí zakázanou sílu, začnou se měnit ve stigoie a hrozí jim vyhoštění z vesnice strig.

I když se jedná o fantasy příběh, autorka v něm dokonale zhmotnila to, co se ukrývá v každém z nás. V živých, skutečných lidech – dobro a zlo. Máme ho v sobě všichni a záleží jen na nás, na genech a výchově, jak se projeví a co převládne. U strig to autorka vyjádřila dvěma srdci. Další, co mě fascinovalo je, jak ukázala, že ne všechno, co neznáme a bojíme se toho, může být zlé. Co když druhé srdce poskytuje sílu, kterou je možné naučit se ovládat a využívat ke konání dobrých skutků? A co když ke zlu vede právě ono nařízené neustálé potlačování hlasu druhého srdce?

Dlouho se mi nestalo, abych četla do půlnoci a nedokázala knihu odložit, dokud ji nedočtu. A dlouho se mi nestalo, že bych na posledních stranách knihy plakala dojetím. Nyní ano. Čekala jsem, že Striga bude napínavý dobrodružný příběh, možná trochu romantický. Ale dostala jsem mnohem víc. Jen tu romantiku tady moc nečekejte. Tohle je sice příběh o lásce, ale o lásce k bližním, k přátelům, o síle rodinného pouta a hlasu krve. A ano – je to naprosto fascinující a nádherný příběh, díky kterému se tato kniha dostala do mých TOP 10 nejlepších knih tohoto roku. Vlastně – StrigaJE nejlepší kniha tohoto roku! Tohle si prostě musíte přečíst!

Hodnocení: 100 % a ještě víc :)

Knihu Striga koupíte na stránkách nakladatelstvíAlpress, kterému moc děkuji za poskytnutí recenzního výtisku. A upřímně doufám, že toho autorka napsala více a brzy vydají další knihu. Já ji nutně potřebuji. :)

Komentáře

  1. Já se přiznám, že v poslední době nejsou fantasy knihy úplně můj šálek čaje...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si je hodně vybírám, ale tohle byla prostě pecka. :)

      Vymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)