O tom, jak usínáme se Zbrklíkem

 

Tenhle článek jsem si šetřila... Protože kdy jindy psát o čertech, než když chodí čerti? :)

Knížku Neplechy čerta Zbrklíka, kterou napsala Sandra Dražilová Zlámalová a ilustrovala Marie Koželuhová, tu už jsem tady kdysi zmiňovala. Byla to dětí oblíbená a mám dojem, že jsme ji poprvé přečetli za jediný večer. A pak jsme ji četli ještě asi 15 x. Jestli jsem si myslela, že příběhy děti omrzely, hodně jsem se spletla. Čertík Zbrklík, neboli Zbrkla, nám nemohl chybět ani v audiopodobě. Máme ho takto doma už asi měsícc a půl a večer co večer ho posloucháme. 

Audiokniha Neplechy čerta Zbrklíka

Do audiopodoby převedli knihu Audiopohádkáři.cz - Milan Enčev a Zdeněk Beran. Na nahrávce se podílelo celkem 13 interpretů. Kromě Milana Enčeva jmenujme Lucii Vondráčkovou, Annu Kulovanou, Simonu Postlerovou, Jana Rosáka a další. Díky tomu, že každá postava má svůj vlastní hlas, není vyprávění monotónní jako u jiných audioknih a děti naprosto fascinuje. Rozhovory a vyprávění jsou nesmírně živé a navíc doprovázené hudebním doprovodem, který z audioknihy dělá téměř televizní pohádku, jen bez obrazu. Ale díky tomu, že děti znají dokonale i klasickou knihu, jim to nijak nevadí. 

Každý večer vyžadují stále dokola pouštět různé kapitoly. Je jich celkem devět a jsou celkem krátké, takže pouštím většinou tři, než jdou děti spát. Ne, že by u Zbrklíka přímo usnuly. To mým dětem jen tak nehrozí. Poslouchají pozorně a ani nedutají, což je především u Jiříka vzácný jev. V každém případě vyžadují každý večer přídavek, ale jsem přísná matka, takže tři kapitoly a dost. :) Ostatně, když to slyšíte stále dokola, večer co večer, začně vám to - dospělým - poněkud lézt krkem. Sandra mi to jistě odpustí, myslím, že sama jako maminka tří raubířů dobře zná, jak to vypadá, když si děti nějakou knížku nebo vyprávění oblíbí. 

Já osobně doufám, že brzy bude do audiopodoby převedena i Sandřina další kniha - o čarodějnici Bordelíně, a že zase budeme mít změnu. Protože o pekelné listovně a čertově mlýnu se mi už i zdá. :D

Pokud vás audiokniha Neplechy čerta Zbrklíka zaujala a rádi byste ji pouštěli svým dětem, pořídíte ji např. na Audiolibrix.cz, nebo na Audiotéce.cz. Záleží na vás, kde nakupujete audioknihy a kde jste registrovaní. 

Já Sandře moc děkuji za příležitost, slyšet Zbrklíka mezi prvními a fandím jí a držím palce, aby co nejdříve vyšla i Bordelína. 

Vaše Sabča

Komentáře