Co jsem, přečetla v listopadu 2021

 

V listopadu jsem na tom byla se čtením podstatně lépe, než předchozí měsíce, ale zase si nemohu fandit nějak moc. Přečetla jsem sice celkem 9 knih, ale tři z nich byly dětské a předčítala jsem je dětem. Dvě z nich byly z knihovny, proto nemám fotografie, a jedna kniha pro dospělé byla e-kniha. Vzhledem k tomu, že mi zlobí čtečka, vám sem nedám fotografii, ale přidám alespoň staženou obálku z Databázeknih.

Pomsta - M.A.Svobodová


První přečtenou knihou je historická romance Pomsta, kterou já ale za romanci nepovažuji. Spíše za historické román. Romance je podle mě více romantická a hodně předvídatelná. Toto je příběh manželství z donucení, kde je hlavní hrdinka unesena a držena v zajetí, zatímco údajný zločinec po jejím manželovi vymáhá výkupné. Postupně se se svým věznitelem sbližuje a zjišťuje, že to, kdo je zločinec a kdo ten lepší, je celkem sporná otázka. Navíc je jí věznitel čím dál bližší. Nebudu to více rozvádět, faktem je, že konec knihy mě totálně rozsekal. Moc se mi líbila a doporučuji k přečtení. Rozhodně. 

Hodnocení: 4/5

Lastočka - Jitka Závodná



Také kniha Lastočka mě hodně zasáhla. Téma života v komunistickém československu mi sice vůbec nebylo blízké, sama bych ji jej asi ani nevybrala, ale fakt, že knihu napsala vynikající spisovatelka Jitka Závodná, rozhodl za mě. Kniha nám ukazuje život dívky narozené v Sovětském svazu, kam její rodiče odešli, když otec propadl komunistické propagandě. Měli nasát atmosféru dokonalého státu a učit se jej budovat, aby to následně aplikovali v Československu. Jenže Josef brzy pochopil, jak to opravdu chodí a nakonec byl nucen s rodinou uprchnout zpět do Čech. Tím se stal zrádcem strany a vyvrhelem, což se s ním a jeho rodinou táhlo celý život. Tato kniha by měla patřit mezi povinnou literaturu na základní škole. Je to silné, emotivní čtení a rozhodně není pro slabé povahy. 

Hodnocení: 5/5

Tajemství chutí a vůní


Tajemství chutí a vůní byla taková jednohubka - alespoň pro většinu z vás. Já ji měla myslím na tři večery. :) Pojednává o tom, jaký vliv mají na náš život chutě a vůně, co je ovlivňuje, jak působí na naši náladu atd. Hodně zajímavé čtení, které je sice trochu odborné, ale velmi čtivé. Recenzi najdete zde na blogu. 

Hodnocení: 3/5

Bestie z Karlštejna - Naďa Horáková

Tato kniha pojednává o soudu, který probíhal mezi Kateřinou Bechyňovou, purkrabinou na Karlštejně a karlštejnským knězem a zpovědníkem, Václavem Hájkem z Libočan. Děj se odehrává v době, kdy Hájek teprve sbírá podklady pro svou kroniku. Tehdy zjistí, že se vztahem mezi paní Bechyňovou a služebnými není něco v pořádku. Odhaluje, že je brutálně týrá, mučí a několik z nich dokonce zemřelo. Někteří na následky zranění, jiní dokonce byly zavražděni. Hájek Kateřinu konfrontuje a ta se ho chce zbavit. Obviní ho z krádeže, načež on se brání tím, že ji obviní z týrání a vražd. V knize sledujeme napínavý soud, kdy do poslední chvíle nevíme, kdo jej vyhraje. Bude vražedkyně potrestána? 

Bestii z Karlštejna jsem četla jako e-knihu, na doporučení mojí babičky, ta už ji četla několikrát. Měla jsem díky tomu asi až moc velká očekávání, která se zcela nesplnila. Přesto se mi kniha líbila a jsem ráda, že jsem ji četla. 

Hodnocení: 3/5

Soudce čarodějnic - Jaroslava Černá


Tato kniha pojednává o slavné honbě za čarodějnicemi ve Velkých Losinách a okolí, které podnikal obávaný soudce Bobling.  Knihu jsem recenzovala, takže se o ní nebudu tolik rozepisovat. Líbila se mi hodně a občas jsem ani nedýchala, protože autorka až do poslední chvíle dávala čtenáři naději, že někteří z obviněných (a nevinných) by se mohli zachránit. Ani toto není kniha pro slabé povahy, ale myslím, že autorka v postavě Boblinga dokonale zachytila to, co nejspíš opravdu byl - fanatický šílenec vyžívající se v mučení lidí a především v pohledu na nahé týrané ženy. 

Hodnocení: 4/5

Striga - Gabriela Houston


Tak tohle byla, vážení, naprostá nádhera. Pohádka pro dospělé o souboji dobra a zla, které se skrývá v každém z nás a záleží jen na nás, co zvítězí. Čemu dovolíme, aby zvítězilo. Autorka toto vyjádřila dvěma srdci - dobrým a zlým, které se ukrývají v těle strig. Hlavní hrdinku umístila do vesnice vyhoštěných, kde žily jen strigy a nechala ji projít opravdu hodně trnitou cestou. Striga je jednoznačně nejlepší kniha, kterou jsem tento rok četla a opravdu mě doslova nadchla. Více si zase můžete přečíst v mé recenzi tady na blogu. 

Hodnocení: 5/5

Dětské knížky

Příběhy paní Vilemíny - Eliška Mauleová


Krásná dětská knížka, která je plná krátkých kapitolek o tom, co se děje v jednom lese, v němž žije stařenka jménem Vilemína. Má tak trochu kouzelnou moc a vždy, když je potřeba, objeví se a zařídí - většinou zajímavým kouzlem, aby se dalo všechno do pořádku. Sledujeme tu nejen život zvířátek v lese, ale i různých strašidel a jiných bytostí, jako je kapradinový mužík, vochechule nebo hejkal. Knížka je zároveň autorkou krásně ilustrovaná a za mě a za děti ji mohu jen doporučit. 

Hodnocení: 5/5

Požárník Sam 1 a Zvonilka a piráti

Poslední dvě knížky nemám vyfocené - byly z knihovny, a ani to nijak nepovažuji za důležité. Obě byly vytvořeny z dětských televizních seriálů. Myslím, že kdo má doma děti, nemusím mu Zvonilku, ani Požárníka Sama nijak zvlášť představovat. Knížky jsou celoilustrované, texty jsou kraťoučké a děti baví už jen proto, že se jedná o jejich oblíbené postavičky. My budeme nejspíš pokračovat dalšími díly. 

A to je z listopadového čtení všechno. Znáte některé knihy? Četli jste? 

Vaše Sabi


Komentáře

  1. Sabi, nečetla jsem ani jednu. Zajímavě mi zní Lastočka a asi bych si přečetla i Bestii z Karlštejna. Romance a fantasy moc nemusím. Hezký den
    Stáňa

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Sabi, zaujala mě Lastočka a Striga, nicméně ani jednu z nich jsem nečetla. Pohodový prosinec a krásné svátky !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Sabčo, opravdu stojí za přečtení. Krásný a klidný prosinec i Tobě. :)

      Vymazat
  3. Lastočka a Striga - ty bych si přečetla moc ráda.
    Já jsem teď doma v karanténě, tak čtu, peču a odpočívám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, skvělá volba. Já jen doufám, že jsi zdravá a netrápí tě coviďák, i když máš karanténu. A že si ten čas patřičně užíváš. :)

      Vymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)