Recenze: Tajemství chutí a vůní


Víte, jak na naši psychiku působí různé chutě a vůně? Já už takové menší podvědomí měla, a tak jsem si objednala knihu Tajemství chutí a vůní, abych do toho pronikla hlouběji. Překvapilo mě, že kniha byla ve skutečnosti pojata úplně jinak, než jsem očekávala. Četla se ale překvapivě dobře a líbila se mi. Byla to taková jednohubka na dva večery. 

Recenze knihy

Knihu Tajemství chutí a vůní napsali Hans Hatt a Regine Dee. Pojali ji z čisté vědeckého hlediska a vysvětlují na různých testech a pokusech, jak jednotlivé chutě a vůně ovlivňují náš život. Dozvíme se, jaké to je, když někdo přijde o čich, co vlastně cítí, když mu nefunguje čich ale jen chuť. Také se dozvídáme, které chutě vyvolávají pocit klidu, bezpečí, pohody, nebo naopak. Věděli jste například, že vůně jablečného závinu vyvolává pocit bezpečí domova? 

To je hlavní cíl knihy. Ukázat, jaké pocity v nás jednotlivé chutě a vůně vyvolávají. Hodně zajímavé také bylo zjistit, od jaké chvíle vnímá chutě embryo a jak na něj působí vůně matky. Věděla jsem třeba, že štěňatům při odchodu od matky se dává od ní "navoněná" deka nebo ručník. Ale netušila jsem, že stejně působí na miminko třeba matčino tričko. Když musí matka někam odejít, dítě uklidníte, když z něčeho ucítí její vůni. 

Splnila kniha má očekávání? 

Když jsem knihu objednávala, čekala jsem spíše něco jako aromaterapii. To jsem se hodně spletla. Z toho důvodu jsem zklamaná a budu hledat další publikace o vůních. Na druhou stranu je kniha tak čtivá a zajímavá, že jsem se od ní nemohla odtrhnout. 

Pokud se bojíte, že je moc vědecká, pak věřte, že se čte skvěle. Ano, je založena na vědeckých poznatcích, ale napsána je výborně. Rychle ji přečtěte, budete se dobře bavit, hodně se dozvíte a dokonce si i dost zapamatujete. V knize sice nejsou obrázky ani fotografie, ale ničemu to nevadí. Kapitoly jsou krátké, výstižné a poutavé. 

Trénink čichu a chutě 

Na závěr autoři připojili i krátký popis, jak trénovat čich a chuť, což mě nadchlo. Hodlám udělat takový testík s dětmi. Zavázat jim oči a nechám je očichat a ochutnat různá jídla, ovoce, zeleninu atd. Ono totiž i zrak a to, jak se nám jídlo líbí, ovlivňuje, jak nám chutná. Když člověk jídlo nevidí, je těžší ho poznat. 

Rychlokurz pro sommeliery samouky

A na samý závěr si autoři nechali krátký stručný kurz pro milovníky vína. Najdete tu zajímavé rady, jak ochutnávat vína a naučit se je rozpoznávat. Určitě to není plnohodnotný kurz, ale pokud vás tato problematika zajímá a chcete se něco dozvědět, je to postačující. 


Hodnocení: 4/5


Kniha Tajemství chutí a vůní mi přinesla plno zajímavých poznatků a já moc děkuji nakladatelství Portál za recenzní výtisk. 

Zakoupit ji můžete zde

Komentáře