Recenze: Jitka Závodná - Lastočka

Máte rádi silné emotivní příběhy ze života? Nebojíte se číst knihy, které odhalují nejkrutější pravdu? Chcete číst životní příběh sepsaný na základě skutečných událostí, který začíná v meziválečném období a zasahuje až do polistopadových dnů? Pak nemohu doporučit lepší knihu než Lastočka, od vynikající české autorky Jitky Závodné


Název: Lastočka

Autorka: Jitka Závodná

Počet stran: 328

Rok: 2021


Recenze:

Svůj životní příběh v knize Lastočka vypráví paní Ludmila. Sledujeme její život vlastně ještě dříve, než se narodila. Tuto etapu autorka vyřešila kulantně, nechala malou Ludmilu, ať maminku poprosí, aby jí vyprávěla, co se stalo před jejím narozením. Tak se dozvídáme, jak se její rodiče poznali a vzali i jak se její tatínek Josef nechal strhnout lákavou komunistickou ideologií, kvůli které pak prožili spoustu životních dramat. 

Josef byl natolik zapálený do nové ideologie, že se spřátelil s největšími straníky a dokonce s celou rodinou odcestoval do Sovětského svazu, aby načerpal znalosti o tom, jak budovat ideální stát a pak to praktikovat v Československu. Na této cestě už byla Ludmilina maminka těhotná. Ludmila se narodila už v Rusku. 

Jenže to, co se zdálo jako ideální život, rychle dostalo trhliny. Josef začal odhalovat krutou skutečnost a čím více věděl, tím více se dostával do nebezpečí on i celá rodina. Jejich pobyt v daleké zemi skončil rychlým útěkem do Čech. Josef byl označen za zrádce režimu a jako takový to měl po celý život on i jeho rodina velice komplikované. 




Jitka Závodná opět dokázala, že silné a dramatické životní příběhy plné zvratů jsou její parketa. Líčí život Ludmily a její rodiny s citem a laskavostí, ale nebojí se vše ukázat v pravém světle. Skvěle přitom kombinuje své vyprávění v minulém čase s dramatickými chvílemi, které píše v čase přítomném. Příběh najednou dostane grády a čtenář ani nedýchá a bojí se o hrdiny spolu s jejich rodinou. 

Pro některé mladší čtenáře, kteří nezažili éru komunismu, může být plno událostí neznámých, nebo jsou jen strohými názvy, které známe ze školy. Autorka vše vysvětluje, hodně podrobně nás uvádí do událostí i atmosféry tehdejšího dusného ovzduší. Dělá to však velmi čtivě, takže vás nenudí. Navíc popisuje jen to, co se bezprostředně dotýkalo hrdinů. 





Na závěr musím zmínit neskutečně krásný styl psaní a text plný moudrých úvah a myšlenek, které stojí za vypsání do nějakého deníčku, nebo alespoň za citaci.


Hodnocení: 5/5


Knihu Lastočka, což mimo hodem znamená vlaštovka, koupíte na stránkách Jitky Závodné


Jitko, děkuji Vám za mimořádný a nezapomenutelný čtenářský zážitek!


Více o Jitce Závodné a jejích překrásných knihách se dozvíte zde.





Komentáře

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)