Taky každý den přemýšlíte, co vařit? Hledáte inspiraci a říkáte si, že by se vám hodil nějaký uspořádaný seznam pokrmů, které jsou u vás doma oblíbené? Mám pro vás tip: pořiďte si vlastní internetovou kuchařku!
O čem je řeč? Myslím tím blog o vaření, kam si budete
zapisovat oblíbené recepty, ke kterým se budete moct vrátit vždy, když vám
v kuchyni bude docházet fantazie. Navíc se vaše jídla můžou stát studnicí
nápadů pro ostatní hospodyňky.
Takové internetové kuchařce se říká food blog a tomu,
kdo na něm recepty publikuje, zase food blogger. Předpokladem pro tuto
činnost je, že vás baví vařit, nevadí vám psát a umíte udělat hezkou fotku
hotového pokrmu. Nemusíte být perfektní hned od začátku, všechny tyhle činnosti
se dají vypilovat postupně.
Pokud vás blogování o jídle začne bavit a vydržíte,
vaše čtenářská základna poroste. A kdo ví, časem váš blog třeba překlopíte na
výdělečný projekt!
Co k blogování o jídle potřebujete?
Vřele doporučuji založit si food blog na vlastní
doméně. Znamená to zaplatit si doménu a hosting neboli webový prostor, kde bude
blog umístěný. Jako publikační systém se nejlépe hodí Wordpress, na
kterém v současnosti běží víc než třetina blogů na celém internetu.
Roční náklady na provoz blogu se pohybují kolem
tisícikoruny. Pak už je jen na vás, kolik času tvorbě a publikaci receptů
věnujete.
A jak takový food blog může vypadat? Tady je odkaz na
bramborovéplacky z webu www.klasicke-recepty.cz, který je hezkým
příkladem.
Dobře publikovaný recept má svá pravidla, jejichž ovládnutím
zajistíte, že váš blog budou milovat nejenom čtenáři, ale také Google. Ten pak
bude vaše recepty umísťovat na předních místech ve vyhledávání a pohrne vám
velké množství čtenářů.
Další informace se dozvíte na webu Petry Kupské, která se food
bloggingu věnuje.
Dodatek Bláznivé mámy:
Tento článek sepsala food bloggerka Petra Kupská,
která mě svými blogy nadchla a v poslední době si je ráda pročítám. Věřím,
že jim přijdete na chuť i vy a jsem ráda, že jsem mohla na svém blogu její
článek zveřejnit. 😊
Vaše Sabi
Sabi, už mám dlouho na blogu svůj virtuální receptář toho, co jsem vařila a přiznám se, že tam chodím často kvůli inspiraci. Měj pohodový den.
OdpovědětVymazatMám to podobně jako Marta v předchozím komentu - recepty si přidávám na svůj blog a když potřebuju hledám v příslušné záložce. Výdělečný projekt z toho tedy asi nebude, ale když potřebuju najít, jestli dát do jablečných řezů hladkou nebo polohrubou, tak najdu :).
OdpovědětVymazatMěj se fajn