Recenze: Nora Roberts - Hvězdy osudu


Nora Roberts
patří mezi nejprodávanější spisovatelky na světě. Údajně se každou minutou prodá 27 jejích knih. Nedivím se tomu. Málokterá autorka dokáže psát tak čtivě a propojit tajemství, dobrodružství i romantiku. Mně se do rukou dostala její novinka z nakladatelství Alpress Hvězdy osudu. Ač jsem to původně netušila, jedná se o první díl nové, lehce fantasy trilogie. A jak se mi kniha líbila? To se dozvíte níže…


Název: Hvězdy osudu

Autor: Nora Roberts

Nakladatelství: Alpress

Počet stran: 312

Rok: 2021


Recenze:

Když jsem objednávala knihu Hvězdy osudu, očekávala jsem samostatný, romanticko-dobrodružný román. Ač jsem od Nory Roberts četla už hodně knížek, nikdy se mi nepoštěstilo narazit právě na takovou knihu. A přitom si je čtenářky tolik chválí. Hvězdy osudu se mi podle anotace zdály, že by mohly mé přání splnit. 


Když jsem po pár kapitolách pochopila, že tohle bude opět začátek nové trilogie, a navíc to, co jsem čekala, jako konspirační do dobrodružství, se ukázalo jako fantasy zápletka, byla jsem trochu zklamaná. Autorka však dokázala, že skutečně umí psát a uchvátí čtenářky, ať chtějí nebo ne. 

Příběh jasnovidné malířky Sashy mě úplně fascinoval. Již dlouho se jí zdály zvláštní sny, ve kterých hledala jakési hvězdy. Měla kolem sebe pětici stále stejných osob a hlavně muže, do kterého se ve snech zamilovala. Rozhodla se, že se odreaguje dovolenou a odletěla na Korfu. 


Sotva se ubytovala v hotelu a vyrazila se kouknout po okolí, narazila na terase hotelu na ženu ze svých snů. Odhodlala se a seznámila se s ní. Pověděla jí o svých snech a ukázala nákresy. Bylo to sice bláznivé, ale žena jí uvěřila. A tak začalo přátelství s Rilly. Postupně se objevil Bran, muž ze Sashiných snů i další lidé. Celkem jich bylo šest - logicky. Myslím, že mohu prozradit, že zde autorka opět zvolila osvědčený koncept, kdy se v každém dílu trilogie dá dohromady jedna dvojice. 




I když je konec a vlastně celý příběh hodně předvídatelný, bavilo mě to. Líbilo se mi prostředí řeckého ostrova, vyhledávání hvězd osudu v podmořských jeskyních, ale především sledování vztahu celé skupiny, jak se jednotlivé postavy postupně poznávaly a odhalovaly svá tajemství. Rodila se láska i přátelství, postavy se postupně proměňovaly, tak jak objevovaly své schopnosti. Tohle je něco, co umí autorka dokonale vystihnout. Nechyběly tu dokonce ani lehce erotické scény. Co chtít víc? 


Myslím, že jediné, co mi v tuto chvíli schází, jsou následující dva díly, na které si musím ještě počkat. Doufám, že jsou již napsané a Alpress je vydá co nejdříve. Z autorčiných trilogií na podobné fantasy téma je tato rozhodně jedna z nejlepších. Pokud se některým autorům stává, že vykrádají sami sebe a píšou šablonovitě pořád totéž, u Nory Roberts to platí jen částečně. Šablona tam rozhodně je, ale kniha je čtivá, napínavá a jednoduše - krásná. 


Hodnocení: 91 %


Za knihu Hvězdy osudu děkuji nakladatelství Alpress, na jehož stránkách si ji můžete zakoupit. 

A pokud byste nechtěli čekat na další díly, doporučuji vyzkoušet některou z předchozích trilogií Nory Roberts. Rozhodně za váš čas stojí.

Komentáře

  1. Ahoj Sabi,
    já jsem si nakonec tuto knihu nekupovala, protože na mystery příběh jsem nějak neměla náladu, ale říkám si, že bych ji mohla vyzkoušet v knihovně, a když se mi bude líbit, tak si pak sérii koupím domů.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, mně to nejdřív trochu otrávila, protože jsem na takový příběh neměla chuť a nečekala jsem ho. Nakonec mě ale Nora dostala. jako vždycky. :D

      Vymazat
  2. Ty jo, tak já musím říct, že podle názvu bych si to nikdy nepřečetla. Zní mi to hrozně "tacky" :D. Ale věřím, že důvod její oblíbenosti asi opravdu existuje. Každopádně, já od autorky nikdy nic nečetla :). Romantiku v knihách nevyhledávám, ale někdy mám ráda, když se tam náhodou objeví. Ale spíš, když je to jakoby vedlejší příběh, ne hlavní :D.

    MAKE-UP 💄 | JAK HO NANÁŠET A NOSIT, ABY VYPADAL DOBŘE 👸 | TIPY & TRIKY | Verča ze Ztracena v Praze

    OdpovědětVymazat
  3. Sabi, tak přiznám, že mne recenze moc nenalákala - na fantasy a navíc romantickou si zrovna nepotrpím. Ale aspoň vím, po čem nesáhnout ;-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)