Recenze: Monika Feyfrlíková Černá - Móda a odívání v husitské době

 

Jak asi většina z vás ví, kromě blogu píšu i knihy. Některé z mých vydaných kousků jsou historické romány, převážně z doby husitské a pohusitské. I když vím, jak se tehdy lidé odívali, zaujala mě nová kniha Moniky Feyfrlíkové Černé - Móda a odívání v husitské době, která se věnuje módě a odívání v této době velice podrobně. A proto mi nesměla v knihovně chybět. Obsahuje totiž obrovské množství informací o oděvech ve všech společenských vrstvách, ale i to, jak se vyráběly, jaká byla hygiena atd. 




Tahle kniha je sice odborná publikace, přesto je napsána velmi čtivým jazykem. O tom, že autorka umí psát, vím už díky předchozí knize, kterou od ní mám, a která se věnuje středověké stravě a receptům. 

Autorka dělí knihu na přehledné kapitoly, takže je možné číst ji od začátku do konce, jako beletrii, ale můžete si vyhledat i konkrétní téma, které vás zajímá - třeba jak si ušít repliku historického oděvu. To je mimochodem přidaná hodnota této knihy. Autorka totiž kromě ilustrativních fotografií oděvů přináší i jednotlivé střihy, díky kterým si můžete sami oděv střihnout a ušít. Jde až do takových detailů, jako jsou jednotlivé stehy, které se používaly. Nechybí samozřejmě ani popis jednotlivých materiálů. 




Věděli jste, jak vypadal pohřební oděv? Jak se oblékali lidé na okrajích společnosti, jako třeba kat, prostitutky nebo Židé? To, jak se oblékala šlechta či prostý lid můžeme vědět díky četným historickým filmům. Ale o těchto lidech, kteří měli do běžné společnosti přístup zapovězený, se toho zase tolik neví. 


Autorka mě potěšila i tím, že se věnuje líčidlům a kosmetickým a hygienickým pomůckám. To je totiž opět téma, které hned tak v literatuře nenajdete. 


Další, čím si mě autorka získala, jsou současně fotografie replik historických oděvů, na kterých popisované ukazuje. Mám už doma několik knih, věnujících se dobovému odívání, ale tam jsou vidět zachráněné původní oděvy a obrazy či jiné umělecké předměty, na kterých je móda zobrazená. Na fotografiích v knize paní Feyfrlíkové si však oděv představíte mnohem lépe. 

Fotografický materiál je navíc velmi bohatý, takže si můžete klidně i jen prohlížet a inspirovat se, a přečíst si teprve to, co vás zaujme. 




Já osobně budu knihu jistě využívat velmi často. Jednak bych si chtěla časem sama nějaký dobový kostým ušít a jednak se v příštím roce chystám na další historický román a budu do ní hojně nahlížet pro inspiraci k popisu oděvů, oděvních doplňků atd. 



Knihu Móda a odívání v husitské době zakoupíte na stránkách nakladatelství Grada, kterému moc děkuji za recenzní výtisk.

Komentáře

  1. Pro tebe nebo pro skupiny historiského šermu a fandy do historických bitev určitě zajímavá publikace. Vypadá hezky zpracovaná

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)