Recenze: Catherine Shepherd - Vražda v ledu


Kolín nad Rýnem čeká šokující podívaná. Kdosi umístil na veřejné prostranství velikou ledovou sochu, kterou řádně nasvítil. Má představovat jednu z antických bohyní. Na tom by nebylo nic tak šokujícího. Kdyby ovšem uvnitř sochy nevězela zamrzlá mrtvá žena. Kdo mohl udělat něco tak šíleného? To musi zjistit místní kriminálka, ke které se opět připojí i neohrožená soudní patoložka Julia Schwarzová. 


Název: Vražda v ledu

Autorka:Catherine Shepherd

Nakladatelství: Cosmopolis (Grada)

Počet stran: 304

Rok: 2021



Recenze:

Thrillerová řada se soudní patoložkou Julií Schwarzovou pokračuje již třetím dílem - Vražda v ledu. Mně bohužel druhý díl unikl, takže si ho přečtu dodatečně. Nijak mi to však nevadilo. I když i v této sérii autorka pracuje s vedlejší linií, která řeší Juliin osobní život a její vztah s muži, především s jedním s kriminalistů - Florianem, ničemu to nevadilo. Alespoň mně ne. Chápu ale, že čtení série postupně by bylo určitě lepší. Já jsem však první díl - Vraždu na blatech četla již vloni v létě, kdy vyšel a tak jsem si tuto dějovou linku moc nepamatovala. Soustředila jsem se při čtení hlavně na hledání “ledového” vraha. A že to bylo pátrání pořádně mrazivé!

Julii tentokrát případ zavede do uměleckého prostředí, mezi speciální sochaře, kteří tvoří úžasné byť pomíjivé sochy z ledu. Jeden z nich jí dokonce nadbíhá. Jenže díky svému řemeslu je jedním z podezřelých. 




Případ je pořádně složitý, protože se zdá, že si vrah své oběti vybírá náhodně. Nic je nespojuje. Alespoň na první pohled. A navíc - Julie zjišťuje, že ani pitva jí tentokrát moc neprozradí. Sice zjistí, jak oběti (protože se samozřejmě objeví další sochy a v nich mrtvé ženy) zemřely, ale víc se nedozví. Způsob smrti nepřináší žádná další vodítka. Navíc má novou asistentku, se kterou se nejprve musí sehrát. Ukáže se však, že tato pilná pomocnice je pro Julii požehnáním. 

I když se jedná o thriller, připadá mi tato řada spíše kriminální. Je hodně napínavá a přednost dostává především pátrání a napínavé akce, což mě bavilo. Hlavní hrdinka je mi hodně sympatická, možná proto, že bych na jejím místě jednala podobně. Je mi zkrátka dost blízká. Vyhovuje mi, že autorka předhazuje skutečná fakta, ale i falešná vodítka. Zmátla mě dokonale. Vůbec jsem nedokázala odhadnout, kdo by mohl být vrah. Měla jsem sice dva tipy, ale oba byly chybné. 

Musím přiznat, že i když mě tato řada nebaví tolik, jako psychologické thrillery Mika Omera nebo drsné a výborně propracované zápletky Roberta Bryndzy, čtu ji moc ráda. A rozhodně si nenechám ujít další díl. A samozřejmě si doctu i ten předchozí, co mi ještě chybí. 


Hodnocení: 4/5


Knihu Vražda v ledu můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Grada, kterému moc děkuji za recenzní výtisk. Více informací o knize najdete na stránkách Cosmopolis.


Komentáře

  1. Sabi, díky za tip, podívám se po autorce v knihovně - thillery čtu ráda.

    OdpovědětVymazat
  2. Parádní recenze. Také jsem měla svůj tip, který nevyšel. Autorčiny knihy jsem četla všechny tři a tahle se mi zatím líbila nejvíc.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)