Kam na výlet s dětmi: Zámek Třeboň a výstava vodníků

V Třeboni jsem už několikrát byla. Vždy ale s někým, kdo neměl v plánu návštěvu zámku. Bylo to maximálně prohlédnutí města, popř. trhů, oběd nebo rychlá večeře a toť vše. Přitom zámek Třeboň je tak nádherný. I proto, že chystám nový rukopis z doby Rožmberků, zajímal mě zámek jako takový. Naše babi navíc po návštěvě Třeboně přímo toužila. A tak jsem jí splnila přání a vyrazili jsme do Třeboně. 

Na zámku mám kamarádku a kolegyni historičku a spisovatelku - Lucii Auzkou (kdo neznáte, doporučuji hlavně její knížku Království za lásku). A ta mě zvala na prohlídku už mnohokrát. Tak i tento restík jsem si vlastně splnila a navštívila ji v pokladně. Dostali jsme vstupné zdarma, což opravdu potěšilo - Lucko, ještě jednou děkujeme - ale příště si vstup ráda zaplatím a poslechnu si tě jako průvodkyni. :)

Děti tentokrát prohlídka okruhu Schwarzenbergů moc nebavila, ale mě se moc líbila a babi také. Oceňuji, že pan Holub (snad si jméno pamatuji dobře), který nás prováděl, měl mnoho znalostí a velmi "čitelně" je vysvětloval i lajkům. I když já většinu z toho znala, myslím, že hodně lidem osvětlil některé momenty z dějin tohoto rodu. No a velmi vstřícný a trpělivý byl i k dětem, za což moc děkuji. :) 


Po prohlídce měly děti hlad, tak jsme usedli přímo v zámecké Pizzerii. :)

A nechyběla ani svačina v podobě oblíbeného trdelníku. :)








Naše modelka dostala od babičky nové šaty...












Podzemní expozice: VODNÍCI A VODNICE


A jelikož se děti na zámecké prohlídce trochu nudily, dostaly za odměnu i návštěvu podzemní expozice, kterou najdete na nádvoří zámku, na protější straně, než je pokladna. Vstup stojí 40 Kč na osobu - děti, dospělí i důchodci a expozice je celkem maličká. Dětem i mně se ale líbila. Najdete tam v jednotlivých "kobkách" krásně vytvořené postavy vodníků, vodnic i ryb. Každý má své jméno a také příběh, který najdete napsaný na tabuli vedle každé z postav. Bohužel moje děti neměly prostě náladu, takže je ani nebavilo, když jsem jim četla ony cedule. Každopádně tato expozice patří mezi ty zdařilejší, které jsme toto léto zvládli navštívit. 











 A co vy? Znáte Třeboň? 

Máte ji rádi? 

Nebo jste tam nikdy nebyli? 

Vaše Sabi

Komentáře

  1. V minulém režimu jsme jezdili do JČ, Jindřichův Hradec, Třeboň, Slavonice nebo Maříž atp., byla to naše oblíbená místa. Já jsem nadšená už jen z těch fotek a myslím si, že jste si to opravdu všichni užili. Přeji další hezké zážitky. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Užili a rozhodně tam nejsme naposledy. Já si to zopakuji rozhodně ještě tento rok, kvůli novému románu. :)

      Vymazat
  2. V Třeboni na zámku jsem byla už před takovou spoustou let, že bych si to mohla klidně zopáknout. Akorát že manžel to má s prohlídkami s průvodcem a výkladem asi tak, jako tvoje děti :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D tak mu musíš domluvit, aby mohl dělat klíčníka, nebo aby mohl zhasínat, jako to dovolil pan průvodce nám. :D

      Vymazat
  3. Ahoj Sabi, Třeboň je opravdu krásná, já jí návštívila zatím dvakrát a na obě návštěvy vzpomínám moc hezky. Prvně s rodiči, kdy jsme přímo v Třeboni byli i ubytovaní. Zrovna na náměstí byly slavnosti rádia Blaník a byly jsme se s mamkou i vykoupat v lázních. No a pak ještě s přítelem. Troufnu si říct, že jsem navštívila většinu těch velkých památek jako zámek, rybník Svět, věž na náměstí, Schwarzenberskou hrobku a právě i jedny lázně. To konkrétně Auroru a kolem Bertiných jsme byli na procházce. Určitě se sem ráda podívám někdy zas, mám pro jih ať už Čech, tak Moravy slabost.

    OdpovědětVymazat
  4. Sabi, měli jste krásný výlet a moc vám to všem na fotkách sluší. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)