Tvoření: Jak jsem dotvářela loutky od Maška pro své dětičky

 

Nedávno jsem byla oslovena z e-shopu Loutky a hračky Mašek, což je rodinná firma s dlouholetou tradicí, která vyrábí nádherné dřevěné loutky. Koupit si u nich můžete nejen loutky hotové - i celé sady nebo i divadýlko, ale také kreativní sady, ze kterých si mohou děti s rodiči vyrobit loutky své. Já jsem dostala nabídku, abych si vybrala tři kreativní sady, buď jen dřevěné loutky se střihy, takže si pak na ně látkové šatičky ušijete úplně celé sami, nebo pak dřevěné loutky s nastřihanými oblečky a dalšími komponenty, ze kterých je výroba o něco snazší. Co jsem vybrala a jak se mi loutky vyráběly? 


Spokojený Jiřík hrající s loutkami divadlo... Brali mi to oba pod rukama, ještě než jsem to vůbec stihla zkompletovat. 




Nechala jsem se překvapit a výběr loutek jsem nechala na e-shopu Mašek. Dorazily tři sady na výrobu Jeníčka, Mařenky a tatínka. K tomu byly v perfektně zabalené krabici dva balonky, které jsme museli hned nafouknout. Na krabici byla dokonce zajímavá nálepka, která mě pobavila a rozjasnila mi den. 




Bedýnka plná dárků zaujala dokonce i nejmladšího člena naší rodiny. :D 


A teď už se pojďme podívat, jak taková kreativní sada vypadá a jak se s ní pracuje...


Sada vždy obsahovala návod s textem a nákresy střihů. Na nich bylo i hezky popsáno, kde se má co sešít, nastehovat atd. Některé kousky oblečení se daly jen nalepit - např. Mařenky halenka, ale třeba kalhoty, vesta, sukně apod. jsou lepší sešité... Nejsem žádná švadlena a jestli šlo někdy něco naprosto mimo mě, bylo to právě šití. I když jsem to zkoušela, fakt na tohle nejsem. Oblečení pro loutky jsem ale zvládla. :)

Dále byla v balíčku dřevěná loutka - hlavička a vodící tyčka zvlášť, dále kousky látek, sešitá vlna pro tvorbu vlasů a vousů a špulka nítě v barvě ladící s oblečkem. Jinak látky na oblečení byly v těchto balíčkách již nastříhané, takže stačilo skutečně je jen nalepit, nebo sešít a obléknout. 


Košile pro Jeníčka


Obleček pro tatínka


A tady už je skoro celý Jeníček, jen dodělat hlavičku. :)


A ukázka hotových loutek. Vlasy můžete nalepit nebo nakreslit/namalovat. Já využila toho, že byly vlasy v balíčku a nalepila jsem je. Použila jsem tuhý Herkules v tubě, ale moc to nedrží. Budu to muset vzít ještě tavnou pistolí, aby se to neodlepovalo. 

Obličeje jsem nakreslila fixkou a pastelkami. Až konečně dorazí objednané akrylové fixy na kamínky, tak to asi ještě překreslím, aby byly obličeje výraznější. :)








Tyto kreativní sady jsou určeny pro děti od tří let, ale předpokládám, že je to myšleno jako vyrábění s dospělými, protože občas jsem i já měla s některými kousky - hlavně s oblékáním ušitého oblečení - problém. Ale dá se to. Možná, že jsem na to jen nešikovná. :) Nelinka s Jiříkem si chtěli sami namalovat obličeje, ale raději jsem to zavrhla. Abychom neměli z Mařenky čarodějnici a z Jeníčka s tatínkem čerty. :D

Na všechny loutky, hračky i kreativní sady se můžete podívat zde. Já se tam určitě ještě podívám po divadýlku. Sice doma máme stařičké divadlo, ještě po mně, i s hromadou loutek, které už asi nikdy nikdo nerozmotá, ale myslím, že bude příliš chatrné. Tady se dá koupit celý set i s konkrétním scénářem na pohádky, což je úplně super. 

Vaše Sabi :)


Komentáře

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)