O čem jsem psala v poslední době pro Magazín.cz

Zdroj: pixabay.com

Už jsem se párktát zmiňovala, že píšu pro web Magazín.cz, který se zaměřuje na zajímavosti a články z různých oborů - od zdraví přes cestování až po historii. Já pro ně píšu většinou články zaměřené na zajímavá místa v Čechcách - občas i na Moravě, tu a tam napíšu něco z historie apod. Protože toho bylo za poslední dobu trochu víc, shrnu články s krátkými úravky a odkazy do jednoho článku tady na Bláznivé mámě, ať se na ně můžete v případě zájmu mrknout a přečíst si je. :)

Zdroj: ceskatelevize.cz


Alžběta I. a Marie Stuartovna – dvě ženy, které neměly žít ve stejné době

Málokdy se stane, že se na vrcholu politického žebříčku ocitne někdo tak mocný, schopný, a navíc v sukních. Vyhrát společný spor však mohla jen jedna.

V dnešní době už to tak neobvyklé není. V raném novověku však vládli muži. A přesto se na Britských ostrovech ve stejnou dobu objevily dvě ženy – chytré a velmi schopné. Obě byly královny a navíc příbuzné. 

Alžběta I., královna anglická

Alžbětu I. jistě není nutné nijak zvlášť představovat. Anglická královna proslula jako vynikající vládkyně, která se nemilosrdně vypořádala se svými protivníky a nastolila v Anglii pevnou vládu. V letech jejího panování Anglie doslova vzkvétala, i když nebyla nouze ani o boje, tak to tehdy zkrátka bylo. Alžbětinská Anglie si však vysloužila označení „Zlatý věk“, a to už o něčem vypovídá.

Více se dozvíte zde

Unikátní rodinný fotoateliér v Českém Krumlově má již více jak 120letou historii

I když současná doba nepřeje návštěvám, pojďme si představit dvě významné osobnosti, které se díky svému nadšení pro fotografování zapsaly do dějin Českého Krumlova i celé Šumavy a jejichž odkaz zde najdeme dodnes.

Josef Seidel – fotografický pomocník

Josef Seidel se narodil v roce 1859 na Děčínsku, v tamní obci Hasel. Vyučil se fotografem a vydal se na toulky po světě. Jako fotografický pomocník se podíval do Sedmihradska, Uher, Rakouska a samozřejmě cestoval i po Česku. Dva roky pracoval ve Vídni ve firmě vyrábějící fotografické desky, tehdy velmi důležitý materiál pro fotografy.

Více se dozvíte zde

Zdroj: magazin.cz

Významné osobnosti narozené v únoru

Jan Werich, Jules Verne nebo Galileo Galilei. To jsou významné osobnosti z Česka i ze světa, které se narodily v měsíci únoru. Pojďme si je připomenout a podívat se, čím se tito slavní muži vepsali do dějin i do naší paměti.

Jules Verne a jeho fantastický svět

Jules Verne byl francouzský dramatik a prozaik. Narodil se 8. února 1828 ve městě Nantes pařížskému právníkovi a bretoňské rodačce. Verne už od mládí psal povídky a divadelní hry. Před časem byla vydána např. sbírka jeho písní a básní. Verneovou první vydanou knihou bylo Pět neděl v balóně, která vyšla, až když bylo autorovi 35 let. Poté napsal ještě řadu unikátních románů, které podněcovaly fantazii mnoha chlapců i dospělých mužů. Řada z nich byla zfilmována, nebo se jimi alespoň filmaři inspirovali. Mezi jeho nejznámější díla patří Dvacet tisíc mil pod mořem a Cesta kolem světa za 80 dní.
Více se dozvíte zde

Komentáře

  1. Jsi dobrá, zrovna takové zajímavé články :) ani jsem nevěděla, že píšeš.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)