Martina Novotná a její Ďábel z Frejštejna



Milujete historické detektivky? Já ano! Knihy Vlastimila Vondrušky doslova hltám. Čas od času narazím i na nějakou jinou historickou detektivku, ale popravdě řečeno, mám dojem, že tento žánr tady pořád trochu chybí. Alespoň v českém prostředí o kvalitní historickou detektivku – krom těch, které vychází v nakladatelství Moba nebo MysteryPress nezakopnete. I proto jsem moc ráda, že se do tohoto záludného žánru pustila i nová česká spisovatelka – Martina Novotná. Nedávno vyšla její prvotina Ďábel z Frejštejna a já měla možnost si ji přečíst. Jak se mi líbila?

Ďábel z Frejštejna

O čem tato historická detektivka je? Hlavním hrdinou je Vilém z Frejštejna. Syn Jindřicha, který v současné době na Frejštejně vládne. Jindřich je nezvykle krutý pán a neváhá drsně trestat ty, kteří se mu protiví. Také na syna není zrovna jako med a on pod jeho dohledem vyloženě trpí. Je empatický a citlivý, stejně jako bývala jeho matka. Jenže ta před třemi lety zemřela a on se z toho stále ještě nevzpamatoval. Na Frejštejně je sám a chybí mu spřízněná duše. Snad i proto, když v lese potká loutnistu Jakuba, požádá, ať se zastaví na Frejštejně, že od něj chce naučit hře na loutnu.

Jakuba potká ještě někdo další – purkrabí z Frejštejna, který stejně jako jeho pán nemá právě pěknou pověst. Nařídí Jakubovi, ať se na Frejštejn dostaví ještě ten den. Koná se tam totiž hostina a hudebníkům chybí loutnista. Jakub se k nim má tedy přidat.

Během večera dostane Jakub od Viléma najíst a také spatří jeho nádhernou sponu, kterou dostal od matky. Jenže se to nějak zamotá, sponu někdo ukradne, dojde k vraždě a Jakub se ocitne v žaláři obviněn z obou zločinů. Jak to dopadne?




Bude viník potrestán?

Zda bude viník potrestán, to vám samozřejmě neprozradím. Přečtěte si to sami. Stejně jako to, kdo nakonec skutečného zločince odhalí, i jak to dopadne mezi Jakubem a mladým pánem. Faktem je, že v průběhu knihy je začne autorka hodně sbližovat, a i když se snaží o přátelský vztah, já – především díky citlivosti a řekla bych až slabosti mladého pána Viléma – se nemohu zbavit dojmu, že jejich vztah je trochu homosexuální. Alespoň tedy ze strany Viléma na mě tak působí. Ostatně, kdyby snad autorka v dalších dílech rozvinula tuto možnost, bylo by to jistě zajímavé a rozhodně se to určitě zatím neobjevilo v žádné jiné detektivce – alespoň co já vím.

Moje hodnocení

Jak knihu hodnotím? Velmi dobře! Mně se opravdu hodně líbila a dobře se mi četla i přesto, že jsem zpočátku trochu bojovala s trochu delšími souvětími. Časem to ale buď autorka přestala využívat, nebo jsem si já zvykla – ani nevím přesně. V každém případě jsem se začetla a nemohla se odtrhnout.

Ďábel z Frejštejna je podle mě opravdu velmi podařený historický román a autorka má výborně našlápnuto k dalším dílům, na které se už teď opravdu moc těším. Pokud očekáváte, že vás vtáhne do děje takovým způsobem, že si budete sami lámat hlavu s tím, kdo je viníkem, máte se na co těšit. Toto se autorce podařilo na výbornou. Postavy se vám dostanou pod kůži a vy s nimi budete prožívat každičký krok, který může být občas i dost nebezpečný. Co už se podařilo trochu méně – alespoň podle mě – je zakamuflování viníka. Od začátku jsem totiž tušila, o koho jde a všechno, co se dělo, k tomu směřovalo. Autorka sice nabídla i pár jiných možných pachatelů, ale jejich vina nebyla příliš zřetelná. Stejně jsem měla v pachateli jasno. Nevím, možná je to individuální a vy viníka tak rychle neodhalíte. Na druhou stranu třeba Naďa Horáková ve svých detektivkách – tedy alespoň těch historických – viníka také hned neprozradí. V každém případě se kniha výborně četla, prostředí mi bylo velmi sympatické – téměř celá se odehrává na jednom středověkém hradu. A zkrátka mám novou úžasnou autorku historických detektivek z českého prostředí, a to není zrovna málo.

Autorce Martině Novotné moc děkuji za skvělý čtenářský zážitek i za poskytnutí recenzního výtisku a držím palce, ať se jí daří a brzy vyjde i další kniha. S mou podporou může rozhodně počítat. Jsem moc zvědavá, jak se budou životy Jakuba a Viléma odvíjet dál.

Hodnocení: 8/10

Knihu Ďábel z Frejštejna můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Knihy s úsměvem.

Mimochodem na těchto stránkách můžete zakoupit i další produkty týkající se knihy Ďábel z Frejštejna a podpořit tak vydání dalších dílů.

Komentáře

  1. Historické detektivky mám docela ráda, takže této bych určitě dala šanci, kdybych na ni někde narazila.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)