Platnéřství – unikátní kniha nejen pro novodobé rytíře

 
Platnéřství je obor, o kterém má dnes už jen málokdo potuchy, co vlastně vytvářel. A přitom rytířské brnění známe snad všichni už od dětství. Pohádky jsou přece plné rytířů. Mě zajímá platnéřství i z hlediska historie – nejen proto, že chci vědět, jak se zbroj postupně v čase vyvíjela, ale i proto, že pak detailní informace o brnění mohu používat v knihách, které píšu. A proto jsem novou knihu Platnéřství pera Petra Brožka uvítala s velkým nadšením. A to jsem ještě netušila, jak nádherná je!

Platnéřství Petra Brožka

Petr Brožek vytvořil publikaci nabitou informacemi o tomto zajímavém a v minulosti velmi žádaném oboru, který se zabývá výrobou brnění. Zjistíte v ní, jak se brnění vyvíjelo v historii, jaké části byly v jaké době nejvíce žádané i proč zájem o brnění postupně upadal. Víte o tom, že existovaly speciální turnajové zbroje nebo že svou zbroj měl i kůň a že vážila třeba i přes 30 kg?

Představa, že jdu do boje kompletně obrněná, sevřená v plechovém krunýři, který mi brání ve volném pohybu, a ještě je neskutečně těžký, to je naprosto děsné. Jenže dřív to tak skutečně bylo. Váha brnění se ovlivnit moc nedala. Vždyť už samotná kroužková košile vážila spoustu kilogramů. Ale pohyb rytíře nebo vojáka v brnění ovlivněn být mohl. Ti nejlepší mistři platnéři totiž dokázali udělat takovou zbroj, ve které se voják pohyboval téměř svobodně.




Výroba a zpracování materiálu, technologie

Tím se dostávám k dalším kapitolám, které Petr Brožek pečlivě rozebírá, a to je technologie kovářské a platnéřské výroby, a také výroba a zpracování samotného materiálu. Dozvíte se, jak vypadala taková platnéřská dílna, že platnéřství nebylo jen o tom vzít kus plechu a vytvarovat ho do anatomické podoby, ale byly za tím hodiny a hodiny dřiny, protože platnéř si musel umět připravit i materiál, a to co nejlépe, protože na materiálu záleželo stejně, jako na samotném tvarování plechu.

Zdobení brnění

Třešničkou na dortu bylo a stále je zdobení zbroje. Ač se jedná o železo, můžeme dnes v řadě muzeí i zámků vidět nádherně zdobené brnění. Faktem je, že v tak skvělém stavu je hned z několika důvodů. Jednak stálo opravdu hodně peněz, a proto se o něj šlechtici starali s patřičnou úctou, ale také proto, že s takto zdobeným brněním se málokdy vyjíždělo do boje. Většinou sloužilo jako reprezentační, nebo v něm rytíři vyjížděli na turnaje. V takovém případě mohlo být i těžší než klasické brnění, protože mělo často navíc vyztužený kyrys, který lépe odolal nárazům dřevce při turnajovém klání.





Kompletní výroba německé zbroje

Naprosto skvostná je kapitola, která nám představuje krok po kroku ve fotografiích a nákresech doprovázených textem, jak se takové brnění vyrábělo. Autor zachycuje současnou výrobu repliky německé zbroje a je opravdu na co se dívat a co číst. Jsem moc ráda, že i dnes existují takoví kumštýři, kteří se dokážou vyrovnat dřívějším platnéřům a vyrobit tak nádherné kusy brnění. Otázkou zůstává, zda by rytíři v takovém brnění obstáli ve skutečném boji. V každém případě platnéřství přežilo až dodnes a já doufám, že tento vzácný obor hned tak nezanikne.

Platnéřství je naprosto unikátní publikace, kterou vás bude bavit číst, pročítat popisky u fotografií i ilustrací, i jen tak ji prohlížet. Překrásné ilustrace v knize má na svědomí Jan Syka.

Hodnocení: 10/10

Knihu Platnéřství zakoupíte na stránkách nakladatelství Grada, kterému moc děkuji za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře

  1. Tak tohle by asi kniha pro mne nebyla. Na zbroj se ráda kouknu někde na zámku nebo v muzeu, ale asi nemám potřebu vědět detaily výroby.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)