Pekárna s vůní skořice - Moderní Romeo a Julie ve švédských kulisách


Milujete romantické příběhy s chytrou zápletkou, složitými rodinnými vztahy a inteligentními rozhovory? Chcete číst román, který je mnohem víc než jen příběh dvou lidí, kteří se měli potkat proto, že to autorka chtěla? Baví vás číst romány provoněné nadýchaným pečivem, jako jsou skořicové šneky? Pak by vám neměla uniknout knížka Pekárna s vůní skořice od Ruth Kvanström-Jonesové z nakladatelství Metafora

Název: Pekárna s vůní skořice

Autorka: Ruth Kvanström-Jonesová

Nakladatelství: Metafora

Počet stran: 408

Rok: 2021

Návrat do Halleholmu

Hlavní hrdinkou tohoto na první pohled romantického příběhu je Lovisa Lindegrenová. Mladá žena pocházející ze švédského městečka Halleholm, ale posledních několik let žijící v Londýně. Její život je naruby. Rozešel se s ní přítel, s nímž v Londýně žila, a tak dává výpověď v pekárně, kde pracovala jako pekařka a vrací se do rodného městečka. Tam na ni čeká dědictví po babičce a dědečkovi – dům na náměstí, v němž prarodiče žili a měli v něm oba své živnosti. Babička zakázkové krejčovství a dědeček pekárnu, s jednoduchým názvem „Pekárna“.

Rodiče i přátelé očekávají, že už se Lovisa do Londýna nevrátí. Že dodá staré Pekárně někdejší lesk a slávu a znovu ji otevře. Vždyť po dědečkovi zdědila pekařskou vášeň i talent. Jenže Lovisa si tak jistá není. Péct a vést vlastní podnik jsou dvě rozdílné věci. Navíc Pekárna by potřebovala pořádnou rekonstrukci a na to nemá peníze. A navíc je tu ten nekonečný rodinný svár…



Dvě ženy, dva propletené příběhy

Autorka nás nejprve uvádí do současnosti, kde se seznamujeme s Lovisou a její novou situací. Pak se však vrací do první poloviny 20. století a vypráví příběh Lovisiny babičky, od jejího početí až po svatbu a narození dítěte – Lovisina otce Olleho. Ukazuje se, že Amelie – Lovisina babička – byla levoboček jednoho z Halleholmů. Nebyla sice oficiálně uznána jako dědička rodu, ale její otec Gustav se vždy snažil, aby nijak nestrádala. Postaral se, aby spolu se svým mužem získala dům na náměstí, v němž pak žili a vedli pekárnu, ale také zajistil domov její matce. To se však nelíbilo některým dalším členům rodu Halleholm a tak se postarali, aby Amelie s manželem trpěli. Odporný čin však byl zameten pod koberec. Teď, když se Lovisa vrátila do Halleholmu se ukazuje, že nenávist mezi rody neskončila. Naopak – stále trvá a je čím dál horší.

Kniha nabitá emocemi

Musím napsat, že jsem čekala mnohem jednodušší příběh, plytkou nenáročnou romantickou zápletku apod. Jenže tohle je, vážení, román, který překonal všechna má očekávání. Je nabitý emocemi, nenávistí, provokacemi a schválnosti, které mě neustále vytáčely a nedovolily mi téměř knížku odložit.

Reuben Halleholm, současný „vůdce“ klanu, chce dům s Pekárnou pro sebe. Přesvědčuje Lovisu, aby mu jej prodala. Ta ho však vnímá jako babiččin odkaz a odmítá všechny Reubenovy nabídky. A tak jí začne dělat jednu schválnost za druhou. Ničí Lovisu, její rodiče i přátele okolo. Měla jsem chuť ho tolikrát umlátit, praštit s knížkou, jak mě jeho chování vytáčelo. Já být na místě Lovisy, kašlu na všechno a ubodám ho brutálně kudlou, nebo ho rozsekám sekerou na maděru… :)

Jo, takže knížka je fakt plná emocí. Ale nechybí samozřejmě ani láska. Je o to zajímavější, že Lovisa ztratí srdce pro Reubenova bratra Axela. Bojuje tak sama se sebou. Přece se nemůže zamilovat do muže z tohoto rodu. Už kvůli babičce a tomu, co se stalo v minulosti, to nejde. Nebo jde?

Jenže to není všechno. Ano, je to sice i o lásce, ale vztah – nevztah Axela a Lovisy rozhodně není ústředním motivem. Tím je právě rodinný svár, tak jako v rodech Kapuletů a Monteků. Je to takový Romeo a Julie v moderních kulisách romantického švédského městečka a jedné voňavé Pekárny. Nechybí však ani přátelství. Nádherná přátelská gesta, kterými se to v knize jen hemží. A to se mi líbilo mnohem více než ta romantická linka. Ta byla jen takový bonus. Třešnička na dortu.

Připravte si kapesníky

Asi už tušíte, že na konci mi ukápla i nějaká ta slza. A rozhodně ne jedna. A přestože je to kniha romantická, nečekejte úplný happy end. Autorka knihou Pekárna s vůní skořice rozehrála sérii Halleholm, která bude pokračovat dalšími knihami, a ve kterých se snad dočkáme vyvrcholení tohoto nekonečného rodinného sváru.

Pekárna s vůní skořice je neskutečně nádherná knížka, kterou rozhodně doporučím všem, kdo chtějí číst víc než jen román o lásce. A neskutečně se těším, až vyjde další díl – doufám, že brzy. Už teď se mi po oblíbených postavách stýská. Co třeba Julie – Axelova sestra? Jak to s ní bude dál?

Hodnocení: 10/10 

Knihu Pekárna s vůní skořice vydalo nakladatelství Metafora a koupíte ji na stránkách nakladatelského domu Grada, kterému tímto děkuji za recenzní výtisk.  



Komentáře

  1. I já byla z knihy překvapená, jaký hezký příběh se z ní vyloupnul. Super recenze👍.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Jsem zvědavá na Tvou recenzi. :) Ty mě vždycky baví číst. :) A ano, takhle knížka je prostě moje nová srdcovka. konečně po dlouhé době knížka, která se mi dostala opravdu do srdce. :)

      Vymazat
  2. Já ji dočetla minulý týden. Je to opravdu hezký, milý, přitom neklišoidní příběh :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě to zní zajímavě. Já zatím četbu čerpám pořád z vánočních dárků :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Sabi,
    měla bych jít spát, protože je půlnoc a od rána učím, ale mám takovou chuť tu knihu otevřít...
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Určitě si ji jednou musím taky přečíst. A ta obálka knihy je boží ♥

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)