Kamarádi z Medového lesa – 3x čtení pro malé čtenáře

 

Čtyři zvířecí kamarádi – lišák Míša, laňka Daňka, mývalka Makovička a divoké prasátko Chrochtík tvoří zajímavou partu v lese, kterému se říká Medový. Proč? To se dozvíte v prvním dílu této povedené série pro malé čtenáře. Je sice určena pro děti od 4 let, ale já ji doporučím až malým čtenářům od první – druhé třídy. Kamarádi z Medového lesa vás budou bavit, něco vás naučí ale hlavně – ukážou vám, jak pomáhat druhým.



Andrea Schütze – Kamarádi z Medového lesa

Série Kamarádi z Medového lesa se nám poprvé s dětmi dostala do ruky v loňském roce. Na první pohled nás zaujala překrásnými ilustracemi Caroly Sieverding a také neobvyklými hrdiny – čtyřmi lesními zvířátky – i když tou mývalkou si nejsem tak úplně nejsem jistá. Přece jen, v našich lesích na mývala nenarazíte.

První díl Jak zahnat stesk děti hodně bavil. Autorka tam vysvětlovala, proč se lesu říká medový a také jsme sledovali, jak se v lese objevila barevná maringotka, v ní veselá paní učitelka, které děti i zvířátka říkají čarodějka a samozřejmě děti. V Medovém lese totiž vznikla lesní školka. A o tom to celé je. Děti mají různé problémy a zvířátka jim pomáhají je vyřešit. Podobně to bylo i v druhém díle Králíčci v ohrožení, kde dostala hlavní úlohu holčička Pavla. Ta pomohla zvířátkům zachránit králíčky, kteří se – jak název napovídá – ocitli v ohrožení.



Kamarádi z Medového lesa – Všichni za jednoho

Již třetí díl této povedené série nás opět přivádí do Medového lesa. Tentokrát je po prázdninách a do lesní školky přichází nová holčička. Je ale trošičku jiná – má Downův syndrom. Děti si myslí, že je z Japonska. Paní učitelka jim vysvětluje, proč má malá Elenka trochu jiný obličej a sešikmená očka. Bohužel to vysvětluje tím, že seznamuje děti s buňkami a chromozomy v lidském těle, ale to opravdu hodně složitě. Dost pochybuji, že by to děti skutečně pochopily. Ty mé zatím určitě ne. Sice je hezké, že to autorka udělala tak, že Elenka je trochu jiná, protože má „něco“ třikrát, je vzácná, jako třeba čtyřlístek, a nakonec ji to „něco třikrát“ sblíží se ztraceným koťátkem, kterého pomůže zachránit, ale i tak mi to přijde složitě vysvětlené.







Je knížka opravdu vhodná od 4 let?

I když obal jasně říká, že knížka je vhodná pro děti od čtyř let a pojednává o dětech ve školce, moje děti tolik nezaujala. První díl ještě ano, ale další už byl zdlouhavý a u tohoto – třetího, mi řekli rovnou na začátku, že je to nebaví. Autorka totiž ten „rozjezd“ strašně protahovala. Místo, aby rovnou přistoupila k řešení záhady s novou holčičkou, natahovala děj a možná i počet stránek zbytečnými dohadováním zvířátek mezi sebou. Ještě veverka, co si na začátku zahrabává oříšky, tak celkem šla. To jsme pak společně prodiskutovali a vysvětlila jsem jim, proč se Míša veverky ptal, kam jí sahá sníh atd. A to je asi problém všech těchto knížek – autorka nechává hodně mluvit zvířátka a děti mezi sebou, ale nedovysvětlí myšlenku. Dospělý pochopí, co tím myslela, ale ty náznaky v hovorech prostě malé děti nepochopí.

Když děti po nekonečném rozhovoru v další kapitole odmítly poslouchat, netrápila jsem je. Nemá to cenu. Ke knížkám se vrátí, až na to bude čas. Já si ji dočetla sama a užila jsem si ji. Vidím to celé samozřejmě jiným – dospěláckým pohledem, ale i tak se mi to moc líbilo.


Kamarádi z Medového lesa
jsou skutečně krásná série, která se dětem od první, možná spíš až od druhé školní třídy bude určitě líbit. Jediné, co autorce musím vytknout, jsou zmíněné rozhovory, které jsou často „o ničem“ a děti to nebaví, a také náznaky v rozhovorech, které sice dospělák pochopí, ale dítě už ne. Alespoň školkové dítě ne. Tam by chtělo zapracovat na trochu jiném podání…

Hodnocení: 8/10

Všechny tři knížky série Kamarádi z Medového lesa koupíte na stránkách nakladatelství Kazda, kterému děkuji za poskytnutí recenzních výtisků.

Komentáře

  1. Na první podívání vypadají knížky pěkně. Jen přemýšlím, že náš mladej četl ve druhé třídě Harryho Pottera a nějakou detektivní dětstkou sérii, takže nevím, jestli by ho zvířátka zaujala tematicky. Ale možná takové to první čtení...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem nad tím uvažovala. Já četla ve druhé třídě Foglarovky. :D ale třeba některé holčičky, co nelezou po stromech a do starých baráků (jako já), to budou číst rády. :)

      Vymazat
  2. Sabi, díky za tyhle recenze, i když teď toho nevyužiju. S rodinou se vídáme jen přes obrazovku počítače, protože všichni mají strach, aby nás neohrozily. A mám tady nakoupenou zásobu všeho možného od knih po výtvarného potřeby, až zas k nám vnoučata budou moci vyrazit. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martičko, děkuji za komentář. Já tu mám také zásobičku - hlavně pro neteř a synovce. Mají tady ještě Vánoce i narozeniny... asi jim to pošlu poštou. :D

      Vymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)