Advent v Krumlově - Dětská prohlídka Klášterů Český Krumlov a adventní město


Kláštěry Český Krumlov
mě lákají stále. V létě jsem se na komentovanou prohlídku bez dětí nedostala a i když dnes byla plánována prohlídka pro děti, nevěřila jsem, že to s mými rarachy dáme. Byla jsem překvapena a to velmi mile!

Prohlídka v Klášterech Český Krumlov

Když jsme vcházeli do Krumlova z parkoviště u pivovaru, procházeli jsme kolem vstupu do Klášterů. Na dvorku areálu stála malá rodinka s dětmi a poslouchala průvodkyni v dobovém kostýmu. Když paní viděla, že se děti otáčí a zaujalo je to, pozvala nás k prohlídce - je to jasné, bývala by provázela jen jednu rodinku. A jelikož byla moc milá a počkala, než koupím lístky, přidali jsme se. 

Děti mě přímo ohromily. Byly tiché, poslouchaly s velkým zájmem, dokonce se i občas optaly. Jiřík při vstupu do klášterního kostela prohlásil, že je (to) moc krásný, čímž mě skoro dojal k slzám. I když to byla dlouhá - hodinová prohlídka, zvládly ji všechny děti naprosto skvěle. Však také paní průvodkyně byla tak úžasná, že by zasloužila cenu Thalie. 

Navíc jsme s prohlídkou nahlédli i do míst, kde jsem zatím ani já nebyla - a kam se dá zvlášť koupit vstupné a ještě se zúčastnit interaktivní dílny. Děti mohou tvořit, stát se na chvíli alchymistou atd. Takže je vám asi jasné, že po Vánocích máme výletní program už vybraný. :)

Na nádvoří Klášterů už byli nachystáni andělé, protože se ten den konalo setkání andělů a andělský průvod. Děti si s anděly zazpívaly, zatančily a vysloužily si nějaké laskominy a ovoce. A pak už jsme se vydali dál...


































Advent v Krumlově

Po prohlídce jsme vyrazili do města. Chtěly jsme si s babi prohlédnout vánočně vyzdobené město, dát si punč a trdelník a děti se těšily na Betlém a strom na náměstí. Krumlov nezklamal, až tedy na ten podivný Betlém pod vánočním stromem. Ten byl absolutně nevkusný a do kouzelné vánoční atmosféry se nehodil. Na punč nakonec nedošlo - s babi jsme si alespoň doma udělaly svařák. Trdelník jsme ale ochutnali (Jiříkovi jako jedinému nechutnal, což se divím, protože miluje sladké) a dětem učaroval krámek s velikými lízátky a cukrovinkami. Posbírala jsem kolem sebe odvahu a šla dovnitř i s nimi. Opět byly hodné - asi ta vidina odměny velkého lízátka. :)

Byl to naprosto kouzelný den a spokojené byly nejen děti, ale i babička, kterou jsem viděla po dlouhé době opravdu šťastnou. Bylo vidět, že vzpomíná na staré časy, kdy jezdili s dědou do Krumlova na výlet a navštěvovali mě - nejprve na škole, pak v práci. Kéž by bylo mnohem více takovým dní...























Užívejte si krásný Advent!

Vaše Sabi :)

Komentáře

  1. Moc hezký příspěvek. Museli jste si to všichni užít. Vidíš a já bych ten betlém až tak neodsoudila. Je jakoby vytvořen z hraček - dávných, dřevěných. Takové se dělávaly. :-)
    Hezkou druhou adventní neděli, Sabi !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc děkuji za komentář. Já vím, že je jakoby z hraček, ale ty barvy mi tam k tomu nesedí...

      Vymazat
  2. Hezký adventní výlet. Prohlídku kláštera (v dobrém) závidím - my byli v Krumlově na jaře, kdy už byla zavřená muzea, takže do klášterního areálu jsme jen nahlédli na nádvoří.
    Ad betlém - mně přišel velkostně přestřelený oslík, který dojem z těch figuerek jakoby rozbíjel.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)