Tutorial: Vánoční skřítkové z ruliček od toaletního papíru

 

Vánoční skřítkové či vánoční trpaslíci jsou hitem už několik zim. Upřímně netuším, odkud sem tahle móda dorazila, ale tuším, že odněkud ze severu. Co přiznávám - jsou kouzelní a pár jich doma mám. Tedy jednoho nového velkého od loňska, jednoho prťavého má Nelča a od mojí mamky máme dva háčkované. Ti jsou ale miláčci dětí celoročně, tak už jsem značně jetí a bez vousů. 

Letos jsem se konečně odhodlala, že začnu tvořit vánoční trpaslíky vlastní. Chtěla jsem to ale dělat tak, aby se mohly tvorby zúčastnit i děti. Nakonec to byl takový kompromis, ale zvládli jsme to. A mimochodem - když nevíte, co se starými ponožkami, tak skřítkové jsou skvělý nápad. 


Na vánoční trpaslíky si připravte ruličky od toaletního papíru, lepidlo, nůžky, sešívačku popř. tavnou pistoli, vatu, staré ponožky, bamulky a látku. Já měla barevný filc a ze starého Nelčina trička jsem ušila nosíky. 

Nos ušijete rychle. Vystříhnete z látky kolečko, dáte do něj trochu vaty, sešijete, aby to vypadalo jako bambulka a konec necháte čouhat - nestříháte. Za ten se to pak přicvakne sešívačkou k ruličce.

Z látky, filcu nebo ponožky vystříhnu trojúhelník, po straně sešiju a mám čepičku. U ponožek nechávejte vcelku lem - pokud nebude moc vytahaný. Dobře to pak drží trpaslíkovi na hlavě. :)

Čepici otočím lícem navrch, přišiju bambulku - já měla kupované bambulky z Pepca, ale dají se i vyrobit. Pak jsem čepici lehce vycpala vatou. Pokud chcete, aby se čepice dala ohýbat podle vašich požadavků, vsuňte dovnitř dostatečně dlouhý drátek.



Kompletní komponenty na sestavení vánočního trpaslíka. 


Látku - pruh, nebo půlkruh nalepíte kolem "těla" - ruličky. 


Z chlupatiny, starého leskyma nebo jako já - z odpárané chlupatiny ze staré kapuce vystříhnete trojúhelník a ten nalepíte k hornímu okraji. Pokud lepíte tavkou, nepotřebujete sešívačku. Já nechtěla, aby se děti spálily, tak jsem použila lepidlo a přicvakla raději ještě sešívačkou. 



Sešívačkou přicvakněte nos - nebo přilepte tavnou pistolí. 


Nakonec trpaslíkovi na hlavu přilepte a natáhněte čepici a dotvarujte ji podle svých představ. Čepičky z ponožky v tomto případě lépe drží a lépe se nasahují - lem je pružný. 



Hotový vánoční trpaslík.


Trpasličí bráchové z ruliček od toaletního papíru. 


Je to jednoduché a poměrně rychlé. Doporučuji čepice a nosy ušít večer předem, protože děti nebaví čekat. :D

Pokud budu mít čas, možná si vytvořím ještě nějaké další - třeba i s rukama a nohama. Pak bych vám sem zase přidala článek. 

Vaše Sabi :)

Komentáře

  1. Tak musím řici, že bych nehádala, že základ je z ruličky od toaleťáku. Na okně se vyjímají moc pěkně

    OdpovědětVymazat
  2. Sabi, moc hezké. Jo z ruliček se toho dá vyrobit. My už jsme vyráběli zvířátky, roboty, princezny, loutky, ale skřítky teda ještě ne. Měj pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
  3. Sakryš, ty bych možná zvládla i já:-). Se sešívačkou i tavkou umím, haha:-)). Díky za návod, možná se do nich pustím, holky by měly radost:-).
    Jindra

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)