Kdopak se tu chechtá? aneb knihy, které děti milují

 

Kdopak se tu chechtá? a Chodí mýval brzy spát? To jsou dvě knížky, které nám dorazily do sbírky z nakladatelství Kazda před dvěma týdny. Už jsme vám je ukázali v souhrnném článku o všech knížkách, které tehdy dorazily, ale nyní vám je představíme trochu podrobněji. Tyto knihy jsou unikátní nejen svým pojetím a texty, které jsou vhodné pro děti od 4 let a pobaví i poučí zároveň, ale především nádhernými ilustracemi Tobiase Pahlkeho


Kdopak se tu chechtá? 

Tak tohle je publikace, kterou napsal Jens Poschadel. Zaměřil se v ní na textíky - krátké a výstižné texty u jednotlivých druhů zvířat, kterými ukazuje, jaké mají zvířata pocity a jakým způsobem je vyjadřují. Kniha je stejně jako předchozí v této úžasné sérii ilustrované Tobiasem Pahlkem rozdělena na dvoustrany, z nichž každá je věnována jinému pocitu. Zjistíte tak, jak zvířata vyjadřují lásku, smutek, strach nebo štěstí. U každého pocitu autor dává příklady na několika zvířatech, ke kterým právě Pahlke vytvořil unikátní ilustrace - akvarely tvořené dle mého názoru nejspíš akvarelovými pastelkami, nebo kombinací pastelek a klasického akvarelu. Jsou naprosto skvostné, realistické a děti je milují. 

Děti ale milují i texty. Ty jsou totiž krátké a výstižné a naučí děti skutečně jen to podstatné. I když je pravda, že u některých situací jsem se zasekávala a snažila se je vysvětlit dětem trochu jiným způsobem. Např. vysvětlení toho, jak se zmířata milují a vůbec vysvětlit, co to znamená a že to není jen mít se rád jako bratr a sestra, nebo kamarádi, bylo trochu náročnější. A přiznávám, že jsem se zapotila. Naštěstí je více zaujaly jiné kapitoly a "Lásku" jsme četli zatím jen jednou. Doufám, že si na to vzpoměnou až někdy za deset let. :D

Chodí mýval brzy spát? 

Druhou knihu - Chodí mýval brzy spát? vytvořil Pahlke se svou kolegyní, s níž vytvořil již předchozí knihy série - se Svenjou Ernsten. Nevím, zda je to tím, že autorkou je žena a že se dokáže lépe v cítit do dětské duše, její texty mi přijdou pro malé děti o něco lépe stravitelnější. Resp. jsou kratší než Poschadelovy a nemusím je tak často "upravovat" při čtení, abych udržela dětskou pozornost, nebo abych vysvětlila některé ošemetné záležitosti. 

Tato publikace se zaměřuje na běžné činnosti zvířat, které zdánlivě děláme jen my, lidé, ale přitom zvířat se týkají zrovna tak. Děti prostě zajímá, jaký domeček má bobr - i když tady se se mnou Nelča hádala, že bobr bydlí na jezeře, což jsem jí tedy nevyvracela (přiznávám, že to netuším, já si ho vybavuji snad jen u řeky), zajímá je, co zvířata jí, co pijí, nebo zda si čistí zuby. Ano, čištění zubů je velmi populární kapitola, alespoň u nás. 

Ovšem jak jsem se orosila, když jsem vysvětlovala, co všechno dokáže spolknout had! 

"Ano, ano Nelinko, i tebe by mohl sníst, celou, bez kousání... Ne, nejspíš by tě had nevykakal vcelku a živou, mám dojem, že u hada v břiše není vzduch a že bys tam nemohla dýchat, tudíž by ses udusila. A taky by tě trochu natrávil, než by tě vyloučil zadním otvorem. A ne, opravdu nevím, kde má had zadek!"

Občas mi to naše čtení připomíná film S tebou mě baví svět. Zda prdí hadi, zatím nezjišťovala. Naštěstí. Protože to fakt nevím a zjišťovat to ani nechci. 

Zkrátka tyto publikace děti hodně baví - rodiče také - ovšem vyvolávají řadu ošemetných otázek, na které ne vždy zná rodič odpověď. A teď si říkám, jestli už jsem něco podobného nepsala u recenzí na předchozí publikace ze série: Musí si lev stříhat hřívu? a Copak ze mě bude? 






Pokud vás knihy zaujaly stejně jako nás, máme radost! Protože kvalitní knihy moc rádi doporučujeme dál. :)




Všechny tyto publikace zakoupíte nejlevněji přímo na stránkách nakladatelství Kazda, kde je i plno dalších nádherných knih o přírodě. Tak tam určitě mrkněte. 

Vaše Sabi, Nelinka a Jiřík (ten se nechtěl fotit)


Komentáře

  1. Sabi, taky tam knihy pro děti nakupuju. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Martičko, vím. Však na jednu z nich jsem přišla díky tobě. :)
      Měj se pěkně.

      Vymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)