Čtení pro děti: Kamarádi z Medového lesa

 

Slíbila jsem, že s Nelinkou představím i další knížky, které dorazily z nakladatelství Kazda. Tentokrát je řada na Kamarádech z Medového lesa. O co jde? O dvě poutavé knížky pro děti od čtyř let, které je zaujmou od prvních stránek. Jedná se vždy o samostatný příběh, který se line celou knížkou. Nechybí zábavné rozhovory, poučení a hlavně – symbióza s přírodou.



Kamarádi z Medového lesa – Jak zahnat stesk

V prvním díle se děti seznámí se čtyřmi kamarády žijícími v Medovém lese. Čtveřice je to poněkud nesourodá, za to velmi zábavná. Děti zde potkají lišáka Míšu, laňku Daňku, mývalinku Makovičkou a také malé divoké prasátko, kterému říkají Chrochtík. Tihle kamarádi dají dohromady partu, která by chtěla pomáhat. To se jim výplní vzápětí.

V lese totiž vznikne nová lesní školka, kam chodí malé děti. Dokonce ti nejmenší, kterým se velmi stýská po mamince. Jako malému Davídkovi. A tak se čtveřice kamarádů rozhodne, že mu pomohou štěstí zahnat a v školce si zvyknout. A že to zpočátku není vůbec jednoduché…




Kamarádi z Medového lesa – Králíčci v ohrožení

I v druhém díl se setkáme se čtyřmi kamarády. A opět je vidíme ve chvíli, kdy chtějí pomáhat, i když se musí vše sami učit a někdy jsou trochu neohrabaní. Opět se setkáváme s dětmi z lesní školky. Tentokrát sledujeme neposlušnou Pavlu, která bez dovolení vyráží do lesa na dobrodružnou výpravu. A objeví králíčky, kterým hrozí nebezpečí. Pavla se rozhodne králíčkům pomoci a naši kamarádi ji v tom samozřejmě nenechají samotnou. 




Moje hodnocení: 

Musím napsat, že oba příběhy jsou napsány s obrovskou empatií jak k lesu a zvěři, tak právě k dětem. Nelinku i Jiříka vyprávění zaujalo, a i když jsme knížky četli s přestávkami – na jeden zátah to tentokrát nedaly, moc se jim líbily. Oceňuji krátké kapitoly ukončené vždy tak, aby autorka udržela dětskou pozornost. Já jsem si vždy po každé kapitole ověřila, zda mě skutečně děti vnímaly a co si z vyprávění pamatují. Ověřuji si tak, že mě skutečně poslouchají a má smysl jim číst dál. :)

Knížky napsala Andrea Schütze a překrásnými ilustracemi jej doplnila Carola Sieverding. Děti byly obrázky okouzlené jako já a při čtení mi musely koukat přes rameno, aby na ně dobře viděly. A to i když jsem jim četla v koupelně, zatímco seděly ve vaně – ano, my čteme skutečně všude. :) Ve vaně je to fajn, protože je tam nerozptyluje tolik věcí. Jen se občas některá knížka pocáká…

Na obrázcích můžete vidět, jak jsou knížky nádherné, i to, že Nela, když je doma, tak je prakticky nedá z ruky. Při focení mi musela opět asistovat. :)





Pokud byste knížky svým dětem rádi pořídili, seženete je za skvělé ceny přímo u nakladatelstvíKazda, kterému my moc děkujeme za přízeň a nádherné publikace. Na tomto nakladatelství je vidět, že dělají knihy srdcem, a nejen kvůli výdělku. :)

Vaše Sabi a Nelinka

U Kazdy můžete tyto knížky koupit samostatně, ale i v kompletu za extra zvýhodněnou cenu. 
Odkaz ZDE. :)


Komentáře

  1. To jsou krásné ilustrace!
    Těším se, až budeme s malým pořádně číst. Teď máme rozečtenou Dášeňku, ale ve svém věku z toho ještě nic moc nemá. Na Vánoce mám pro něj nachystaná čtyři leporela, to nám zatím bohatě stačí. :D

    Kája z blogu

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)