Tvoření s dětmi: Podzimní listí a dýně ze slaného těsta

Je tady podzim a s ním i sychravé a deštivé počasí, kdy se nedá pokaždé vyrazit s dětma do přírody. A tak už zase vymýšlím aktivity, které by je bavily a hlavně zabavily. O svátku sv. Václava u nás lilo jako z konve a tak jsme toho zvládli víc. Dýně a listí ze slaného těsta a barevný strom s nalepeným listím. Ten vám ukážu v dalším článku. Teď pojďme na slané těsto. 

Slané těsto na dekorace

2 hrnky hladké mouky

1 hrnek soli

3/4 hrnku vody

Promícháme, prohňácáme, kdyby se těsto lepilo přidáme ještě trochu mouky a soli. Sůl zkusobí, že je těsto krásně vláčné a nelepí se. My měli tentokrát málo soli - víc doma prostě nebylo, takže se nám těsto trochu lepilo a nešlo z těj to, co jsem původně naplánovala - tedy obtiskávat do něj lístky a ty pak vykrajovat. pár se podařilo, ale pak mě napadlo udělat dýně, které se u dětí setkaly s velkým ohlasem. A tak jsme dýňovali. :)





Těsto jsem sušila a pak trochu zapekla v troubě asi 4 hodiny na 100 stupňů. Ke konci jsem ho ještě zkusila potřít vajíčkem. Nikdy jsem to zatím nedělala, ale vyčetla jsem někde na netu, že je to lepší, tak jsem to zkusila. Dýně vypadaly hezky i bez malování, takže by se daly klidně rovnou použít jako dekorace. Nelinka ale chtěla malovat. 
Vyzkoušeli jsme fixy na kamínky - acrylové, obyčejné, které nechytly vůbec a nakonec jsem vytáhla s těžkým serdcem své luxusní akvarelové fixy. Moc se mi nechtělo, ale držely nejlépe. Ještě dýně zafixuji bezbarvým lakem a budou super. 
Malování bavilo mě, Nelču a dokonce se zapojila i naše (pra)babička. No uznejte, že se jim to všechno povedlo. :D











Také tvoříte rádi ze slaného těsta? Já ho mám čím dál raději, ale uvažuji, že asi objednám i nějakou tvrdnoucí hmotu, nebo barevné fimo, abychom si s Nelinkou mohly dělat třeba korálky....

Vaše Sabi :)

Jo a mimochodem... Už máte doma omalovánky Příhody placatého čumáčku? Pokud ne, rychle to napravte. :) K dostání jsou na mém e-shopu v PDF formátu i v papírové podobě. :)




Komentáře

  1. Jé to vypadá krásně, šikulky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, krásné.
    Můžu se jen zeptat jak jste vytvarovali ty hezké dýně? Je to ručně? Nebo nějaká finta?
    Předem děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ručně uhnacat tak trochu kouli, uprostřed udělat malý dulek, po stranách pak tupou stranou noze vytvarovat drážky. Vyvalet stopku a primacknout nahoru. :)

      Vymazat
  3. Hezky jste tvořili. Musím říci, že by mne nenapadlo, že jde o výrobky z těsta.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)