Další splněný sen - konečně jsem viděla kostel v Lukové



Do kostela v Lukové jsem se toužila podívat už několik let. V podstatě od chvíle, kdy jsem někde na nějaký urbex stránkách našla fotografie z jeho interiéru a spatřila magické a strašidelné záběry duchů sedících ve zchátralých lavicích. Tyto sochy ze sádry vytvořil před šesti lety student Jakub Hadrava v rámci své bakalářské práce a cílem bylo upozornit na zchátralé památky a přivést do nich zpět život. V případě tohoto kostela se mu to skutečně podařilo.

Do kostela v Lukové jsme se vypravili s mojí mamkou a babičkou a samozřejmě s dětma. Měla jsem obavy, že se budou bát a odmítnou jít dovnitř, nebo že tam naopak budou se svým temperamentem lítat a něco zničí nebo někam spadnou. Ale obavy byly zbytečné.

Kostel sv. Jiří v Lukové už rozhodně není opuštěný. Alespoň ve své otvírací době o víkendu. Jen za těch cca 35 minut, co jsme tam pobyli my, se tam vystřídalo kolem 50 lidí, možná víc. Proudili tam i zpátky, prohlíželi sochy i zničené obrazy, oltář atd.

Překvapením pro mě bylo, že jsou tak trochu opraveny i schody nahoru na kúr, takže je možné si celou scénu s duchy sedícími v lavicích prohlédnout shora. Hodně zajímavé. Bohužel při přítomnosti tolika lidí pro mě kostel postrádal onu tajemnou atmosféru a strašidelnost, kterou si získal ohlasy v mnoha článcích, reportážích nebo televizních pořadech. Pokud byste chtěli nafotit unikátní urbex fotky bez lidí, nebo si užít nějakou mystičtější atmosféru, asi by bylo lepší se předem domluvit telefonicky se správcem kostela, což by mělo být uskutečnitelné.

Ale teď už se pojďte podívat na fotky:














































I když na mě kostel nepůsobil tak mysticky, jak jsem čekala, návštěva rozhodně stojí za to! Otevřeno je vždy v sobotu a v neděli od 13 do 16 hodin, ale určitě je dobré před návštěvou sledovat jejich web, abyste tam nejeli zbytečně. Přece jen, končí léto a s ním i turistická sezona...

Vaše Sabi :)

Komentáře

  1. Sabi, instalaci v kostele už jsem někde na webu viděla, vypadá to zajímavě. Je fajn, že se kostel povedlo trochu oživit, i když asi bez lidí musí být atmosféra autentičtější, mystičtější. Jen je mi vždycky líto, když vidím ty poničené hřbitovy. Každopádně určitě je to zajímavý cíl výletu.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, děkuji za komentář. Ono se to objevuje každou chvíli někde... Je to opravdu populární. :)

      Vymazat
  2. Pěkné fotky, i my se tam už pár let chystáme. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Určitě tam zajeďte. Já si to asi zopakuji příští rok na Noc kostelů. Chtěla bych to vidět s těmi zapálenými svícemi. :)

      Vymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)