Jak se říká tatínkovi?

 

Neustále se snažím vštěpovat svému muži, že před dětmi se sprostě prostě nemluví. Jsme dospělí, měli bychom se umět ovládat (říká ta, která po manželovi v afektu hodila steakový nůž). Ovšem když jedeme v autě, uznávám, že je to občas fakt těžké. Taková prasata, co se občas pohybují na silnicích... Navíc děti - alespoň ty moje - mají neuvěřitelný talent slyšet každé sprosté slovo a ještě ho urputně a hodně nahlas opakovat. 
Když jedeme v autě a chci jim dozadu sdělit něco důležitého, musím vypnout rádio, a několikrát - minimálně desetkrát - to opakovat. I tak je nejisté, zda zareagují, vnímají mě, nebo zda mě vůbec slyší. A to i při značně zvýšeném hlase. Občas dokonce zařvu: "Nelo!!!" - po tom, co jsem už asi po patnácté bez výsledku opakovala svůj dotaz. A Nela? Ta se na mě překvapeně obrátí s dotazem: "Co je?" Jako že ji hrozně vyrušuji, protože právě byla na nejlepší cestě zatlouct bratra do sedačky. 

Když ale pronesu sprosté slovo - a to tak potichu, že ho vlastně jen artikuluji, aniž by ze mě vyšel jediný zvuk, okamžitě zbystří. To se pak ozývá dvojhlasně ze zadních sedaček: "Mami, kdo je to blbeček?" "Mami, proč ten pán jede jako dobytek?" "Mami, a jak řídí prase?"
Není tedy divu, že nedávno Jiřík pochytil zcela nové slovo, které se rázem stalo velmi oblíbeným. Bohužel každé sprosté slovo, které proneseme, může být velice rychle použito proti nám...
Zrovna u nás byla babička - dětí prababička - když manžel přivezl Jiříka ze školky. Jura přišel, pozdravil babičku a hned hlásil: "Babi, tatínek jede debil!" 
Začala jsem babi ujišťovat, že určitě Jiřík netvrdí, že je náš tatínek debil, nýbrž že před nimi asi nějaký debil jel. Pro jistotu jsem to šla ověřit a ujistit se, že se nemýlím. Manžela jsem přitom opět důrazně upozornila, že sprostá slova se za volantem neříkají - hlavně když vezeme děti. Myslím, že po včerejší scénce už si to bude pamatovat....
Uplynul asi týden od doby, kdy Jiřík nasál nové slovo. Tatínek dětem koupil nové plastové lahve na pití, protože ty z června, co jsme koupili v Kik, už stihly rozmlátit. Nevydržely ani týden. Tyhle jsou sice také z Kik, ale vypadají, že vydrží déle. Dávám jim o den, možná o dva víc. 
Tatínek slavnostně dětem předal nové láhve s Mickym a Minnie. Oba je nadšeně popadli a odnášeli. A? A - nic. Snažím se děti vést ke slušnosti a zdvořilosti, tak za nimi volám: "Nezapomněli jste na něco? Jak se říká tatínkovi?" 
Nelinka zčervenala a zamumlala že děkuje. Jiřík nic. Tak to opakuji: 
"Jiříku, slyšíš? Jak se říká tatínkovi? Dě..." Napovídám. 
Jiřík patrně háček nad "e" neslyšel, protože se otočil a s bezelstným úsměvem prohlásil: "DEBIL!"

***

A když už jsme u těch slov... tohle sice netuším, kde slyšel, jen doufám, že to někdy neřekne třeba paní učitelce ve školce...
Když jsou děti u babičky, chodí si potají stříkat voňavky a spreje do předsíně. Pak se očichávají a myslí si, jak krásně nevoní. Nedávno se takto nastříkal Jiřík. 
Když přišel do obýváku, babička zavětřila. "Juro? Ty ses zase nastřékal mojí voňavkou, viď?"
Jiřík s úsměvem, že jako jo. 
Babička: "Hm... teda ty voníš..."
Jiřík: "Že jo? Jako stará ku*va!"

Začínám mít pocit, že na Jiříkovu pusu si budu muset za chvíli udělat zbrojní pas!

Vaše Sabi :)

Komentáře

  1. Sabi, dětičky tato lova pochytávají velmi rychle a občas něco přinesou i ze školky, nebo do jinud. Také jsme to zažívali, naštěstí to škaredé slovo jim vydrželo ve slovníku jen chvilku. Tvůj závěr mne pobavil. :o)
    Přeji krásný víkend. D.

    OdpovědětVymazat
  2. Sabi, děti mají talent na to vytvářet takovéto pikantní situace :D

    OdpovědětVymazat
  3. Nie si v tom sama, aj u nás doma padajú občas "pikantné slová" od nášho syna, len netuším, kam na ne chodí....

    OdpovědětVymazat
  4. Sabi, děti si nejlépe pamatují slova, která by říkat neměla :-) Vtipná historka. Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
  5. Je to všude stejné ;) A paní učitelky jsou určitě zvyklé.
    Krásnou neděli.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)