Jeden kopeček šmoulový a devadesátková nostalgie


Tohle není recenze! Alespoň nechci, aby byla. Jen se chci podělit o dojmy, které mě nějak přemohly, spolu s počasím a situací posledních dní...


Knížku od Marušky Doležalové a Elišky Podzimkové Jeden kopeček šmoulový jsem tady měla už od předloňských Vánoc. Dostala jsem ji od manžela a chtěla jsem ji hlavně proto, že ji napsala Maruška a mně se moc líbily její blogy Kafe a cigárko. A také proto, že jsou to její vzpomínky na dětství a devadesátá léta, ve kterých jsem vyrůstala i já. 

Trochu jsem čekala, že to bude víc "retro". Že tam bude víc vzpomínat na to, co bylo s devadesátkama spjaté a co nás ovlivňovalo. Ale překvapila mě. Psala i o svých rodičích, babičkách a dědečcích a zacházela mnohem hlouběji do minulosti. Vyvolala tím ve mně plno vzpomínek a emocí, které mě nutily vzpomínat na mé vlastní dětství ještě dlouho do noci. 

Tahle knížka nemá jen nádherný text plný moudrých vět, které mě až překvapovaly. Je také nádherná po grafické stránce. Je prostě požitek si jí listovat, prohlížet, pročítat ručně napsané poznámky... A je také hluboce návyková. Já ji večer otevřela, že si přečtu jednu dvě kapitoly a ještě v noci jsem ji dočetla. A dobře vím, že se k ní budu moc ráda vracet, což dělám opravdu jen velmi výjimečně. 

Tak... už jsem se snad dosytosti vypovídala vypsala a můžu jít zase chvíli pracovat. :)

Vaše Sabi





Komentáře

  1. O této knížce vím, ale nečetla jsem... Já už tedy v devadesátkách byla velká holka, dokonce už vdaná, ale zkusím si ji i tak půjčit v knihovně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus, je to moc příjemné čtení a krásně se to prohlíží. :)

      Vymazat
  2. Sabi, už na pohled krásná kniha. Kafe a cigárko jsem občas četla. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  3. O knížce vůbec nevím a Marušku Doležalovou mám ráda.Ale chodím do knihovny,tak se pozeptám.
    Sabinko,hezký zbytek víkendu

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)