Tip na výlet s dětmi: Jak jsme pokořili Dívčí kámen


Dívčí kámen je rozsáhlý hradní komplex vystavěný ve 14. století rodem Rožmberků. V dnešní době už jsou z něj jen ruiny, ale za návštěvu pořád ještě stojí a jistě ještě dlouho bude. Ohromuje především velikostí a zachovalými zdmi a hradbami, stejně jako svým umístěním. Cesta k němu vede nejprve po pohodlné asfaltce, ale postupně se mění v klasickou lesní cestičku. Ve finále se připravte na stoupání do kopce samý šutr. Naštěstí je podél vybudováno dřevěné zábradlí. S kočárem by to byl asi výstup dost krkolomný, ale dalo by se to. Jedná se jen o poslední úsek cesty. 


Ač jsem v jižních Čechách už téměř dvacet let, na Dívčí kámen, neboli Dívčák, jsem se dostala poprvé až teď. Tak dlouho jsme to s mužem plánovali, až jsme měli děti a s kočárem se mu tam nechtělo. Narozdíl ode mě tam byl už jako školák několikrát a věděl, co ho čeká. Teď už se mu ani nedivím. :)

Čekala jsem, že cesta bude podobná, jako na Pořešín. Věděla jsem, že kus půjdeme pěšky. Ale čekala jsem tedy, že to bude blíž. Krokoměr mi ukázal celkem 5km tam i zpět, ale přijde mi to nějak málo. Manžel strašil pěti kilometry jen tam. Cedulí jsem si nevšimla, tak nevím, kolik celkem jsme ušli. Děti měly po cestě tam spoustu energie. Zato zpátky, kdy se šlo skoro pořád do kopce, to byl docela záhul. Dobrou třetinu cesty manžel nesl Jiříka v náručí. Nespal totiž po obědě a usínal mu v náručí. 

Vypadalo to, že obě děti usnou v autě na zpáteční cestě. K našemu zklamání oba po dosednutí ožili a pusu nezavřeli ani doma. O spaní nemohla být řeč. Doma okamžitě naskočili na kola a řádili dál. 

Výlet na Dívčí kámen byl každopádně krásný, počasí nám vydrželo a myslím, že i manželovi se to snad líbilo. Dokonce i ochotně fotil. :)

Tady je foto - ochutnávka:




 




Tuhle fotku jsem musela... Jura je hroznej komediant :D






Pod hradem je naučná zastávka pro děti (a vlastně i pro dospělé). Dá se tam posadit, posvačit, posilnit se před závěřečným výstupem na hrad. A k dispozici jsou různé naučné hry o přírodě a zvěři. Jo a nesmíme zapomenout na dva odlíky. Nelinka hned hlásila "Hele, mami, oslík Siprd!" - vzpomněla si na knížku od Ivy Geckové. :)



























































Omlouvám se za nálož fotek, ale nějak jsem to nedokázala víc protřídit. A jelikož je můj blog zároveň tak trochu můj deník... asi chápete, že? :)

Vaše Sabi

Komentáře

  1. Sabi, měli jste krásný výlet. Kochám se fotkami z místa, kde jsem nikdy nebyla. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  2. fotky jsou skvělé, nalákaly mne :) nemá Jiřík náhodou tu novou košili? Vypadá elegantně ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) No jasně, má. On teď odmítá nosit cokoli jiného, než košile. Vyrazil na hrad jako švihák lázeňský. :D

      Vymazat
  3. Po jižních Čechách máme v plánu s přítelem cestovat teď v červnu a tohle tedy musíme navštívit! :-) Mám takovéhle výlety strašně ráda, takže děkuji za typ. :-) A fotky jsou moc krásné, krásná rodinka. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jani. Tam určitě zajděte, stojí to za to. Jinak doporučím ještě Pořešín, ten je taky moc krásný. A je tedy podstatně blíž. :D Asi 500 metrů od parkoviště.

      Vymazat
  4. Sabi, moc jsem si vlet s vámi užila! Jsem velkou milovnicí zřícenin, na Dívčím kameni jsem byla naposledy jako dítě s našima.
    Máš kouzelné děti, krásné foty!
    Přeji hezké dny celé rodině! Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Sabino, tady jsme byli před v půlce března :) (taky mám článek na blogu - možná jsi četla...)

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné fotky, nádherné místo!
    Děkuji za virtuální prohlídku. Na výlet je to od nás dost z ruky, tak snad bude někdy příležitost...
    Pěkné dny, Peťka 😉

    OdpovědětVymazat
  7. Sabi, krásný výlet a super fotky. Mám pocit, že jsme zde byli, když jsme byli na dovče v Českém Krumlově. Budu muset najít fotky a ujistit se :))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)