Tip na dětskou knihu: Neplechy čerta Zbrklíka


Jestli v naší rodině patří nějaká dětská knížka mezi hodně oblíbenou, je to bezpochyby Čarodějnice Bordelína od mladé české autorky a majitelky Čertova mlýna - Sandry Dražilové Zlámalové. Proto, když jí vyšla novinka Neplechy čerta Zbrklíka, věděla jsem, že ji musíme mít. Přečetli jsme ji s dětmi za tři večery a už jedeme druhé kolo. Odmítají teď číst jinou knížku. Zbrklíka si prostě oblíbily. :)

Narozdíl od Bordelíny je knížka rozdělena na více krátkých příběhů - co příběh, to kapitola. Díky tomu děti udrží pozornost a pořád je zajímá, co ten nezbedný čertík provede příště. Oceňuji, že Sandra dokáže napsat příběhy, které děti doslova hltají. Dokonce i Jiřík, který většinou do čtení spíš žvanil, teď poslouchal jako zařezaný. 

Pokud hledáte pro své děti knížku, která v sobě ukrývá nějaké to poučení, aby děti věděly, co se nedělá, co je ošklivé a co by se naopak dělat mělo, pak mohu Zbrklíka jen doporučit. Za mě má tato kniha vše, co by měla mít. Nechybí jí totiž ani "kouzla" v podobě jednoduchých veršíků. Tak, jako v Bordelíně jsou některé fráze snadno zapamatovatelné, takže se u nás doma každou chvíli rozléhá "blelele blelele bubu puf!"

Kromě zábavných příběhů s poučením a sympatických čertíků musím pochválit i nádherné ilustrace, které opět vytvořila Marie Koželuhová. A co dodat na závěr? Nelinka po dočtení pronesla přání, že by se někdy ráda podívala do Čertova mlýna, kde se část příběhu odehrává. A tak jsem ji překvapila s tím, že takový mlýn skutečně existuje a že když nebudou moc zlobit, tak se tam pojedeme podívat. Nele teď vrtá hlavou, zda tam budou i ti čerti a mně zase, jestli by naopak neměli jet za to, že zlobí. Protože hodné děti přece čerti nechtějí. Nebo se pletu? 

Pokud vás knížka Neplechy čerta Zbrklíka zaujala, tak jako nás, a chtěli byste si ji pořídit, koupíte jí na stránkách nakladatelství Grada, kterému moc děkujeme za recenzní výtisk. 

A pokud byste se rádi dozvěděli více o Čertově mlýnu, mrkněte na webové stránky.  





Komentáře