3x knížky pro děti, které pobaví i poučí



Máte doma prcky od 4 let a hledáte knížky, které je budou bavit a rozšíří jim znalosti i slovní zásobu? Milují vaše děti svět zvířat? Chodíte s dětmi často do přírody? Pokud jste alespoň jednou odpověděli „ano“, pak si nenechte ujít dnešní článek. Mám pro vás tip na 3 nádherné publikace z nakladatelství Kazda, které jsou určeny dětem od 4 let a točí se kolem přírody a světa zvířat.


Autorkou všech tří knih je Svenja Ernsten. Dvě knihy s ní dotvořil – ilustroval Tobias Pahlke a jednu Christine Henkel. Všechny tři mají podobný design, jen kniha Kdopak to tu běžel? Má o něco větší formát, což mi trochu vadí, protože to k sobě nesedí do knihovny. Je to škoda. Navíc jsem přesvědčená, že obsahu by o něco menší formát neuškodil. Ale nejsem nakladatel a netuším, proč to tak udělali. Třeba to měli předem dané…

Kdopak to tu běžel?

Autor: Svenja Ernsten
Ilustrátor: Christine Henkel




Tato kniha, jak už název napovídá, učí děti (a co si budeme povídat, dospělé také), jak vypadají stopy některých zvířat ve sněhu. I když by se hodila spíše na zimu, myslím, že v našich podmínkách bude lepší, když si zvykneme stopy hledat v blátě. Najdete taky klasická domácí zvířata, jako kočku a psa, ale i zvířata z lesa a divoké přírody – lišku, prase divoké, kachny, veverku, králíka a zajíce, nebo ptáky – jako třeba vránu nebo kosa.

Autorka nepsala žádné dlouhé litanie, ale krátké a jasně formulované textíky, které děti zaujmou. Zatímco si prohlíží obrázky a stopy, poslouchají, co čtete. Dozví se něco o konkrétním zvířátku a pak jaké stopy dělá a proč. Autorka nezapomněla ani na stopy člověka, kterého si nechala na závěr. Popravdě – toho jsem četla několikrát, děti bavil nejvíc. Nele pořád nejde do hlavy, jak se dělá ten andělíček ve sněhu…





Musí si lvi stříhat hřívu?

Autor: Svenja Ernsten
Ilustrátor: Tobias Pahlke



Tak tohle je, přátelé, knížka, které jsme propadli na několik večerů, a ještě ji asi nějakou dobu číst budeme. Zachycuje vše, čím nás zvířata fascinují a čím jsou charakteristická. Také vysvětluje, čím se liší od lidí. Autorka knížku rozdělila do kapitol podle částí těla. Najdete tu nos, oči, uši, jazyk, zuby, srst, packy, zadeček atd. V každé kapitole vysvětluje, jak daná část těla vypadá u lidí a pak u konkrétních zvířat. Vybrala přitom taková zvířata, která jsou pro tu konkrétní část těla zajímavá. Např. u nosu nosorožec, slon, mravenečník či prase. U zubů mrož, had nebo žralok atd. Díky tomu děti čtení baví, poznávají nová zvířátka, učí se je pojmenovávat, a ještě se o nich něco dozví. A také se učí pojmenovávat různé části těla a ukázat je.

Když už jsem u toho pojmenovávání:

Já: „Jiříku, copak je tohle za zvíře? Už si to pamatuješ?“
Jiřík: „Maminko, to je čuňák!“ A kýve hlavou, aby si to odsouhlasil, div mu neupadne.
Kdybyste náhodou nevěděli, byl to tučňák…






Copak ze mě bude?

Autor: Svenja Ernsten
Ilustrátor: Tobias Pahlke



Poslední knížka, kterou vám představím, se soustřeďuje na fascinující proměny ve světě zvířat a rostlin. Najdete tady, jak se pulec mění postupně v žábu, jak z housenky vzniká motýl, jak se rodí kuřátka nebo také vosy. Kromě zvířat autorka představuje i vznik – zrod některých rostlin, jako je pampeliška, borovice, brambory nebo i muchomůrka. Snaží se, aby prezentované zvíře nebo rostlina procházeli skutečně velkou proměnou, aby děti zaujala a překvapila. Tobias Pahlke ke všemu udělal překrásné ilustrace – v této knize se mi jeho obrázky líbí ještě více než v té předchozí.

Faktem je, že popsat proměny jednoduše a stručně, aby to děti zaujalo, je dost náročné. Myslím, že se to autorce podařilo velmi dobře a že zvolila příklady zvířat i rostlin velmi vhodně. Přesto jsou mé děti zatím fascinované předchozími dvěma knihami a o tuto zatím tolik nestály. Mám dojem, že je tam na ně zatím až moc textu, ale těžko říct. Knížku jsem zatím přečetla já a mně se moc líbila. Věřím, že do konce léta ji budou milovat stejně, jako ty předchozí.





Pokud vás tyto publikace nadchly, stejně jako mě a mé děti, koupíte je na stránkách nakladatelstvíKazda

Za nás rozhodně velké doporučení. :)

Vaše Sabi (a Nelča s Jiříkem)

Komentáře

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za krásné tipy. (Omlouvám se za předchozí smazané komentáře, vždy se mi do názvu knížky vloudila věcná chybička, tak jsem to musela opravit). Jak už jsem zde před pár dny psala, po knihách nakladatelství Kazda také dlouho pokukuju.:-) Už jsem si jich i pár objednala, mezi nimi i "Copak ze mě bude" a "Chodí mýval brzy spát?" Moc se těším, až dorazí a budu si je společně s dcerou moct prohlédnout, díky Vašemu představení se budu ještě víc těšit.:-) Ať se Vám daří. Zdraví Ivet (knizkyzpaloucku.blogspot.com).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. :) Četla jsem i ten předchozí. Mývala nemáme, ale možná ještě doplníme. Počkám si na Vaši recenzi. Blog máte krásný. :)
      Pěkný den, S.

      Vymazat
    2. Ó, moc děkuji za pochvalu, velmi mě potěšila. Snažím se blog dělat srdcem a nejlépe, jak dokážu. Až knížky dorazí a čas dovolí, ráda tituly zrecenzuji.:-) Budu ráda, když mi pak napíšete reakci. Budu se těšit na Váš další článek. Mějte se krásně. Ivet

      Vymazat
  4. Znám a mám doma. Kdopak to tu běžel jsem v zimě použila ve školce a zbytek je připravený pro vnoučata.
    Přeji hezké dny. J.

    OdpovědětVymazat
  5. Škoda, že dítě je už velké a vnoučata zatím v nedohlednu. Kdybych měla komu, koupím, vypadají moc pěkně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, ale tak třeba časem to přijde. :)
      Moc děkuji za komentář. :)

      Vymazat
  6. Pěkný den,
    moc děkuji za inspiraci, navíc se blíží malého svátek a my knížky čteme moc rádi, tak jdu hned prozkoumat. Knihy z tohoto nakladatelství znám, obdivuji, tak třeba konečně koupím i nějakou pro sebe...
    Pěkné dny, Peťka 😉

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)