Knížka s věnováním pro Nelinku: Velké dobrodružství malého dráčka


Nedávno mi přišla krásná zpráva od spisovatelky dívčích a dětských knížek – Petry Martiškové. Ptala se, jestli bych si ráda přečetla nějakou její knížku a zda mi ji může poslat. Samozřejmě jsem souhlasila. Od paní Martiškové už tady jednu dětskou knížku máme a moc se nám líbila. Takže, proč ne?

Tak trochu jsem tušila, že knížka nebude tentokrát pro mě, ale pro Nelinku. Je to téměř čerstvá novinka z nakladatelství Fortuna LibriVelké dobrodružství malého dráčka. Dobrodružný a moc milý příběh s poučením doprovází krásné ilustrace Zdeňky Študlarové a tak člověk neví, co dřív – číst, nebo se kochat obrázky? Moje děti, zatím co já čtu, stíhají všechno. A tak jsem docela ráda, že jsou teď ve školce a já jsem si také mohla knížku v klidu prohlédnout, ne ji jen přečíst. :)




Autorka: Petra Martišková
Ilustrace: Zdeňka Študlarová
Nakladatelství: Fortuna Libri
Počet stran: 112
Rok: 2020

O čem knížka je?

Hlavním hrdinou této kouzelné knížky je malý dráček jménem Smrček. Žije totiž ve smrkovém lese, spolu s maminkou, tatínkem a kamarády. Je to sice prcek, ale už chodí do školy. Do dračí školy. A tak se kromě jiného učí také rostlinovědu, létání nebo chrlení ohně. A ani jedno mu zrovna dvakrát nejde. A navíc ho čeká dračí zkouška. Je pěkně těžká a jen málokterý drak ji zvládne napoprvé.

Smrček má navíc docela problém. Bojí se výšek, létání mu vůbec nejde a místo ohně plive jakousi smůlu. Spolužáci se mu smějí a vytahují se na něj, a navíc si s ním nechtějí hrát. Jenže pak, jednoho dne, Smrček potká vílu Malvínku. Dá se s ní do řeči a zjistí, že i když je to holka a navíc víla, je to vlastně prima kamarádka. Nejen, že si spolu pěkně popovídají, ona se mu rozhodne i pomoc. S ostatními vílami ho učí znát rostlinky, a dokonce mu pomůže najít někoho, kdo mu snad poradí i s tím létáním a chrlením ohně. Nebo to bude nakonec trochu jinak?




Jak se nám knížka líbila?

I když mou recenzi čtou asi spíš maminky než dětičky, nebudu z děje víc prozrazovat. Protože věřím, že i maminky si zaslouží trochu překvapení a bude je knížka více bavit, když nebudou vědět, jak to skončí. Alespoň já to tak mám. Když pak čtu knížku podruhé, potřetí, popatnácté… už to zkrátka není ono. Ale znáte to – když si děti něco oblíbí…

Velké dobrodružství malého dráčka jsme ještě celé nedočetli. Chybí nám poslední čtyři kapitolky, takže až dosud mě předčítání dětem moc bavilo. Ale přiznávám, že teď Nela spala párkrát u babičky nebo s tatínkem, a čtení před spaním se odkládalo. A tak jsem včera nevydržela a dočetla si knížku sama. :D A moc jsem si ji užila. Tedy, takový konec…. Ten jsem nečekala. :)

I když je knížka vhodná asi spíš pro děti od 6 let, i moji prckové opět při čtení poslouchali. Jiřík méně, ten spíš zkoumal obrázky draků a usoudil, že jsou to dinosauři, kteří jsou u nás momentálně v kurzu. Nelinka poslouchala pozorněji, ale také zkoumala obrázky. Paní Študlarové se ilustrace prostě povedly a dráčkové jsou úplně kouzelní. Mě tedy nejvíc dostávala Smrčkova maminka. :D

Paní Martiškové bych tímto ještě jednou moc ráda poděkovala za knížku i za nádherné věnování Nelince. Teď se zatím vytahuje, že má vlastní knížku s věnováním, ale ještě si neuvědomuje, jak je to opravdu krásné. Věřím, že jednou bude ráda vzpomínat, na tyto časy a skutečně to všechno ocení. :)

Pokud byste si knížku rádi koupili, nebo ji pořídili svým dětem, najdete ji třeba na stránkách nakladatelstvíFortuna Libri.




Komentáře