úterý 31. března 2020

Domácí housky aneb Jak jsme pekli "babulíny"


Tak jo... Poté, co na všech sociálních sítích stále dokola sleduji, jak všichni pečou domácí housky, rohlíky nebo chleba, jsem neodolala a rozhodla se to zkusit. Mám už opět doma oba špunty - babička potřebuje pár dní rekreaci :D - a tak jsem si říkala, že je tím zase trochu zabavím. 

Recept jsem našla kdesi na internetu, ale nakonec jsem si namíchala asi tři recepty dohromady a doufala, že to bude jedlé. :D
Je to jedné a řekla bych, že to i dobře vypadá, a to i přes to, že mi chvíli trvalo, než jsem přišla na to, jak housku vlastně upéct. 
Jiřík s Nelinkou si to přizpůsobili a místo housek udělali "babulíny". Abyste tomu rozumněli, mají rádi pohádky o Berunce a Bambulínovi (to je šneček) a jelikož Jiřík mu říká "Babulín", je teď Babulín každý šnek, kterého vidí. Takže i ten houskový...

Recept na domácí housky

260 ml vlažné vody
500 g polohrubé mouky
20 g droždí
2 polévkové lžíce oleje
2 lžičky soli
1 lžička cukru

vajíčko na potření a sůl, kmín, sezam, dýně... cokoliv máte rádi na posypání

Zadělejte těsto z mouky, vody, oleje, droždí, soli a cukru. Dejte cca na 30 minut vykynout na teplé místo pod utěrku. 
Pak umotejte housky, rohlíky, babulíny, nebo co vás napadne a opět vše dejte na plechu na teplé místo kynout pod utěrku na 30-40 minut. 
Pak housky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte tím, co máte rádi, nebo co máte při ruce. 

Dejte péct na 160-180 °C (podle druhu trouby) na cca 20 minut. 

Nejezte teplé, bude vás bolet břicho! :D 
Ale pozor - je těžké odolat!

 
 
 






Výsledek mě příjemně překvapil - čekala jsem, že na poprvé to bude horší. :D



Dobrou chuť přejí Sabi, Nelinka a Jiřík :)

4 komentáře:

  1. Housky i babulínky se vám moc povedly. Houstičky jsem ještě nikdy nepekla. Nerada dělám kynuté těsto. Výborné domácí si dávám u tety nebo bratrance. Mají výborný recept.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Alenko, děkuji za komentář. Také jsem se nikdy do kynutého těšta moc nehrnula, ale tohle bylo jednoduché a dobře se s ním pracovalo. :) Doporučuji. :)
      Sabi

      Smazat
  2. To jsou šikulky :) já mám z kynutého těsta trochu respekt, tak ho většinou peče manžel. Ale postupně se začínám taky otrkávat :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme. :) Také jsem se ho dlouho bála - hlavně u knedlíků a mazanců/vánočky. Teď už ho nereším. Buď se povede, nebo uděláme houskovou/knedlíkovou bitvu a budeme je po sobě házet. :D

      Smazat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)