Domácí housky aneb Jak jsme pekli "babulíny"


Tak jo... Poté, co na všech sociálních sítích stále dokola sleduji, jak všichni pečou domácí housky, rohlíky nebo chleba, jsem neodolala a rozhodla se to zkusit. Mám už opět doma oba špunty - babička potřebuje pár dní rekreaci :D - a tak jsem si říkala, že je tím zase trochu zabavím. 

Recept jsem našla kdesi na internetu, ale nakonec jsem si namíchala asi tři recepty dohromady a doufala, že to bude jedlé. :D
Je to jedné a řekla bych, že to i dobře vypadá, a to i přes to, že mi chvíli trvalo, než jsem přišla na to, jak housku vlastně upéct. 
Jiřík s Nelinkou si to přizpůsobili a místo housek udělali "babulíny". Abyste tomu rozumněli, mají rádi pohádky o Berunce a Bambulínovi (to je šneček) a jelikož Jiřík mu říká "Babulín", je teď Babulín každý šnek, kterého vidí. Takže i ten houskový...

Recept na domácí housky

260 ml vlažné vody
500 g polohrubé mouky
20 g droždí
2 polévkové lžíce oleje
2 lžičky soli
1 lžička cukru

vajíčko na potření a sůl, kmín, sezam, dýně... cokoliv máte rádi na posypání

Zadělejte těsto z mouky, vody, oleje, droždí, soli a cukru. Dejte cca na 30 minut vykynout na teplé místo pod utěrku. 
Pak umotejte housky, rohlíky, babulíny, nebo co vás napadne a opět vše dejte na plechu na teplé místo kynout pod utěrku na 30-40 minut. 
Pak housky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte tím, co máte rádi, nebo co máte při ruce. 

Dejte péct na 160-180 °C (podle druhu trouby) na cca 20 minut. 

Nejezte teplé, bude vás bolet břicho! :D 
Ale pozor - je těžké odolat!

 
 
 






Výsledek mě příjemně překvapil - čekala jsem, že na poprvé to bude horší. :D



Dobrou chuť přejí Sabi, Nelinka a Jiřík :)

Komentáře

  1. Housky i babulínky se vám moc povedly. Houstičky jsem ještě nikdy nepekla. Nerada dělám kynuté těsto. Výborné domácí si dávám u tety nebo bratrance. Mají výborný recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, děkuji za komentář. Také jsem se nikdy do kynutého těšta moc nehrnula, ale tohle bylo jednoduché a dobře se s ním pracovalo. :) Doporučuji. :)
      Sabi

      Vymazat
  2. To jsou šikulky :) já mám z kynutého těsta trochu respekt, tak ho většinou peče manžel. Ale postupně se začínám taky otrkávat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme. :) Také jsem se ho dlouho bála - hlavně u knedlíků a mazanců/vánočky. Teď už ho nereším. Buď se povede, nebo uděláme houskovou/knedlíkovou bitvu a budeme je po sobě házet. :D

      Vymazat

Okomentovat

Líbil se vám můj článek, nebo vám v něm naopak něco chybělo? Napište mi komentář. Budu moc ráda a předem děkuji. :)